ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Съюзът на съдиите се възмути от думи на министър Горанов

Шеф на ССБ

Съюзът на съдиите в България (ССБ) изрази възмущение от отношението на финансовия министър Владислав Горанов относно законността.С мотивирано писмо до парламента, министър-председателя, Висшия съдебен съвет и министъра на правосъдието Съюзът осъди отношението на финансовия министър Владислав Горанов към законово регламентирани въпроси, показано на срещата му с Висшия съдебен съвет в четвъртък.

Министърът беше поканен от магистратите за да се обсъди въпросът за индексирането на заплатите в съдебната система, както изисква чл. 218 от Закона за съдебната власт, тъй като те са замразени от лятото на 2012 г.  "Мога да ви извадя от деликатното състояние" – заяви в отговор тогава министър Горанов. "Можем да променим чл. 218 и да не сте в такова състояние. Ако в закона пише, че финансовият министър е крокодил, той няма да стане крокодил", посочи още той.

ССБ оцени това отношение като поредната проява на неглижиране от страна на законодателната, изпълнителната власт и от страна Висшия съдебен съвет на законовото изискване за точно съотношение между размера на заплатите на заетите лица в бюджетната сфера (администрацията), от една страна, и съдиите, прокурорите и следователите (органи на съдебната власт). Съдиите напомниха на законодателната и изпълнителната власт и няколко принципни неща, сред които това, че за периода, през който заплатите в съдебната власт не се индексират, това не се наблюдава за депутатите и за администрацията.

ССБ недоумява от позицията на финансовия министър за задълженията на НАП, която по думите му се е съсредоточила върху събирането на ДДС и преките данъци за милиарди лева, за разлика от вземанията на съдебната власт от такси, които възлизали едва на 36 млн. лева. Щом е концентриран ресурсът на НАП за ДДС и данъците, защо резултатът от тази дейност е неизпълнение на приходната част на държавния бюджет и планирането на дефицити, попитаха съдиите в писмото.

Съдиите напомниха на Висишя съдебен съвет, че в бюджета за тази година са предвидени 36 393 000 лв. повече в сравнение с 2014 г. и затова ВСС би трябвало да е в състояние да осигури индексирането на заплатите за 2015 г.

Същевременно ССБ изрази категорично несъгласие да се обвързва индексацията на заплатите с увеличаване на съдебните такси, които се събират от съдилищата, тъй като това ще противопостави магистратите на гражданите и ще ограничи достъпа до правосъдие.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст