ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

В Москва е убит опозиционният политик Борис Немцов

Подписване на споразумение между Съюза на свободните демократи и Съюза на десните сили в РусияСтефан СофиянскиБорис Немцов

Руският опозиционен политик Борис Немцов е убит в центъра на Москва. Владимир Путин е заявил, че убийството на Немцов е поръчково и е провокация.

Неизвестно лице е стреляло четири пъти по Немцов с пистолет около 23:40 часа местно време на площад "Василиевский спуск", разположен между Червения площад и крайбрежната улица покрай стените на Кремъл, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Руската опозиция отмени протестното си шествие, предвидено за неделя.

Във връзка с убийството Борис Немцов опозицията отмени насроченото за утре протестно шествие в един от районите на Москва, съобщи един от организаторите на акцията, Михаил Касянов. Взето бе решение да се отмени проявата на 1 март и да се организира траурно шествие в центъра на Москва, каза той, предаде ТАСС.

На Владимир Путин незабавно е било докладвано за убийството в Москва на Борис Немцов, съобщи говорителят на Путин Дмитрий Песков, предаде ТАСС. Той каза, че държавният глава е възложил на ръководителите на Следствения комитет, на Министерството на вътрешните работи и Федералната служба за сигурност да създадат следствена група и лично да контролират разследването на престъплението. Президентът изразява дълбоки съболезнования на роднините и близките на "трагично загиналия Борис Немцов", каза Песков.

Килърите на Борис Немцов са избягали от мястото на инцидента със скорост от 60 км/ч. Разследващите имат кадри на на предполагаемите убийци на Борис Немцов. Според кадрите на видеозаписа убийците не са бързали, за да не привлекат внимание към себе си. Колата, в която може да са се намирали килърите, се е движила със скорост от порядъка на 60 км/ч. Камерите на моста са фиксирали точния час на 23:39. Според източници от полицията, към момента са установени два автомобила, които се предполага, че са били забелязани на мястото на убийството. Става въпрос за бял "Форд Мондео" и "Киа Рио" също в светъл цвят

Борис Немцов е роден 1959 г. в Сочи. Той е един от създателите и лидерите на движение "Солидарност" и съпредседател на РПР-Парнас, член на Координационния съвет на руската опозиция. Бил е губернатор на Нижегородска област, работил е в руското правителство: бил е министър на горивата и енергетиката (1997), първи вицепремиер (1997-1998). През 1997-1998 е бил член на Съвета за сигурност на Руската федерация.

Няколко пъти е бил член на парламента, бил е ръководител на фракцията на Съюза на десните сили (СПС), заместник-председател на Думата. След 2003 г. работи в частния бизнес.През 2008 е един от инициаторите за създаване на опозиционното демократично движение "Солидарност".

От 2012 г. е съпредседател на Републиканската партия на Русия – Партия на народната свобода (РПР-ПАРНАС).

На регионалните избори през септември 2013 г. е избран за депутат в Ярославската областна дума.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст