ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Най-лошото за Гърция не е отминало

Гърция евро

Шансовете Гърция да напусне еврозоната през следващите 12 месеца са най-високи от 2012 г. насам,  въпреки че Атина постигна удължаване на спасителното споразумение. Това показва проучване на "Ройтерс" сред водещи инвеститори.

Общо 37.1% от анкетираните 980 частни и институционални инвеститори очакват Гърция да напусне валутния блок. Това представлява сериозен ръст от регистрираните 22.5% през януари.

Негативните прогнози за фаталното бъдеще на Гърция продължават да се покачват от рекордно ниските 5.7% през юли 2014-а, но все пак остават значително под най-високото ниво от 70.7%, отчетено в разгара на дълговата криза в еврозоната през юли 2012 година.

Според анализатори новото споразумение между Гърция и кредиторите й не изглежда убедително и възможността страната да напусне валутния блок не трябва да бъде изключвана през следващите месеци.

Гръцкото правителство, начело с премиера Алексис Ципрас, договори четиримесечно удължаване на спасителната програма след напрегнати преговори с партньорите от еврозоната. Въпреки това, страната все още е изправена пред остри финансови проблеми и може да останете без пари в края на март.

Министърът на икономиката на Испания Луис де Гиндос заяви в понеделник, че страните от валутния блок обсъждат трети спасителен заем за Гърция на стойност между 30 и 50 млрд. евро. Представителите на ЕС обаче отхвърлиха тази информация.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст