Бизнесът настоява да отпадне наказателната отговорност за укриване на осигуровки

белезници

Да отпадне наказателната отговорност за работодатели, укриващи осигуровки. За това настояват четирите национално представени бизнес организации Българската стопанска камара, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, Българската търговско-промишлена палата и Асоциацията на индустриалния капитал в България в писмо до вицепремиера и министър на социалната политика Ивайло Калфин.

Искането им е част от 25 предложения за промени в Кодекса за социално осигуряване. Част от тях вече бяха обсъждани и отхвърлени от работната група към министъра, която до края на месеца трябва да изработи визия за реформа в пенсионната система.

Укриването на осигуровки беше криминализирано със законови промени, които бяха приети в края на миналата година. Те бяха предложени от правителството след консултации със синдикатите. Поправката беше в пакет със спорните пенсионни промени, които дадоха право на хората, родени след 1959 г., да избират дали да се осигуряват за втора пенсия в частен фонд или парите им да постъпват само в Националния осигурителен институт. Още тогава бизнес организациите се обявиха срещу това, работодател, който укрива осигуровки за над 3000 лв. да се наказва със затвор до 5 години, а ако сумата надхвърля 12 хил. лева – с лишаване от свобода до 8 години.

В писмото си до Калфин работодателите завяват, че ако искането им не бъде удовлетворено, ще сезират Конституционния съд чрез компетентните институции.

Бизнесът настоява още да се отмени правилото работодателите да плащат първите 3 дни болнични на работника и това отново да става от бюджета на НОИ. Това беше антикризисна временна мярка, въведена през 2010 година, но и досега не е отменена.

За пореден път работодателите искат държавните служители, военните и полицаите да започнат да плащат сами осигуровките си, а не да се покриват от бюджета. Отново настояват за въвеждане на пенсионна възраст за военните и полицаите, за които такава в момента няма. Сред предложенията им е отпадането на правилото 4 г. стаж да се зачитат за 5, ако човек се осигурява на повече от едно основание. Бизнес организациите искат да се промени и начинът за изчисляване на пенсиите, като се отмени възможността при пресмятането им да се вземат предвид трите най-добри години на пенсионера от периода преди 1997 г., които водят до по-високи пенсии.

Работодателите за пореден път настояват да се създадат различни по риск фондове за втора пенсия. Такова предложение има и от страна на Комисията за финансов надзор и то се одобрява от управляващите. Работодателите искат още пенсионерите да могат да избират как да получат втората си пенсия – пожизнено, за определен срок, еднократно или разсрочено. Настояват да се създаде и "гаранционен пул", който да гарантира средствата във фондовете.

Бизнесът предлага още да се начислява лихва върху забавени от Националната агенция за приходите преводи от работодателите към пенсионните дружества. Данъчните задържат парите понякога с години, ако установят неточности в сумите. Често обаче не уведомяват работодателите, че не са превели към пенсионните фондове платените вече средства заради неточности.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст