ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

„Червеи“ са гнусна политическа интрига, целта е да се удари някой

Министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев заяви

Няма нищо нередно в исканията за използване на СРС-та в разработката "Червеи". Това заяви бившият министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, след като днес бе разпитан в следствието. Ексминистърът определи като гнусна политическа интрига разследването по разработката "Червеи". Според него прокуратурата не участвала в интригата, но по думите му е възможно да са били подведени. Самото дело било разпоредено по сигнал, че администратори на полицейската информационна система изнасят данни към външни лица. Той отново отрече да е имало подслушване или изтичане на информация по разработката и заяви, че СРС-та не са използвани извън законовия срок. Йовчев не каза кой е поръчал и разрешил СРС-тата, но посочи, че това ще стане ясно.

Йовчев заяви, че знаел за разработката и я одобрил единствено устно. Йовчев поясни, че няма нищо скандално, защото министърът не разрешава и не влияе на разработките. Бившият вътрешен министър уточни, че целта на скандала "Червеи" била "да се удари някой". Бившият министър на вътрешните работи от кабинета на Пламен Орешарски Цветлин Йовчев бе привикан на разпит в столичното следствие по случая "Червеи". Той се яви към 10.00 часа, когато и бе призован. На влизане в следствието Йовчев каза, че дори очаквал малко по-рано да бъде извикан.

Йовчев уточни, че не е наясно с детайлите по разследването. На въпроса какъв е смисълът от операцията "Червеи" и защо я е наредил, той отговори, че няма операция и не я е наредил. "Да, знаех, бях уведомен, че се извършва, че има такава разработка и се извършва такава проверка", подчерта той. Целта на разработката е била да бъдат заложени капани, които да покажат дали някой от администраторите на тази система не предоставя нерегламентиран достъп на лица, които са извън системата. "Това беше смисълът. За жалост по една или друга причина резултати не се получиха", каза той.

До момента по случая е известно, че според прокуратурата и Бюрото за контрол на СРС-тата в рамките на разработката „Червеи” ДАНС са използвали незаконно в продължение на 300 дни разузнавателни средства с обект – информационния масив на МВР. СРС-тата са били поискани от „Вътрешна сигурност” в министерството и разрешени от Владимира Янева. Няма яснота какви резултати са постигнати от тази операция и къде се намират евентуално източените данни.

Бившият шеф на "Вътрешната сигурност" в МВР Тодор Костадинов вече бе обвинен от прокуратурата заради скандалната разработка „Червеи”.Другият посочен като основен заподозрян по скандала е вече бившият председател на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева, която в нарушение на Закона за СРС е подписала документите за прилагането им.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст