ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Държавата може да поеме здравното осигуряване на социално слабите

москов

Държавата да поеме здравното осигуряване на социално слабите, които не са в състояние да плащат здравни вноски. Всички останали, които се осигуряват сами, да имат шестмесечен период от началото на следващата година, в който да заплатят всички здравни вноски, които са пропуснали през последните три години. След изтичането на този период, за да възстановим здравноосигурителните си права, ще трябва да покрием всички вноски, които не сме заплатили, от началото на здравноосигурителния модел. В този си вид новият Закон за здравното осигуряване влиза в четвъртък в пленарна зала на първо четене, съобщи ресорният министър д-р Петър Москов.

Ако сте социално слаб, за да започне държавата да ви покрива здравните осигуровки, трябва да отговаряте на много изисквания, уточни министърът. „Нека да кажем, че здравно осигурени през държавата са пенсионерите, децата, студентите, войниците, хората с право на помощи за отопление. Ако вие не попадате в някоя от тези социални мрежи, но имате усещането, че сте социално слаб и не можете да плащате здравните си вноски, сме предвидили механизъм, по който вие да предявите нуждата в индивидуална социална анкета и ако това се докаже, държавата ще поеме вашето здравно осигуряване. Но това означава да се докаже, че вие сте регистриран на трудовата борса и не сте отказал работа, че нямате купища имоти, че не сте извършвали трансакция с тези имоти и много други неща", обясни Москов.

Като вносител на законопроекта министърът държи на текстовете през следващата година влизането обратно в системата да бъде свързано с плащането на всички вноски от началото на системата на здравно осигуряване.

Министърът връчи ордени на ведомството на трите лекарки, оказали спешна медицинска помощ в бедстващите региони- д-р Филиз Абидин, Гюлай Хамид и Дафинка Сейменова. Очаква се общо 347 лекари, сестри, фелдшери и шофьори да бъдат наградени с парична сума за особени заслуги и проявена лична доблест.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст