КОЙ сега ще се разпорежда с КТБ?

В министерство на финансите се проведе втора среща между министъра на финансите Владислав Горанов

Точно седмица, откакто премиерът Бойко Борисов обяви драматично от парламентарната трибуна, че иска спешни законови промени за КТБ и ето, че те вече са приети. Почти единодушно, само с четири гласа "въздържал се" народните представители приеха специалното законодателство за банката и се похвалиха, че са свършили народополезно дело.

Така ли е всъщност?

Прелюбопитен е фактът, че тези промени се правят с изключителна бързина, но чак девет месеца след поставянето на банката под особен надзор. Ако те са толкова наложителни и важни за държавата, какви я дъвкаха политиците, та за период на цяла една бременност никой не се сети да ги направи. Все пак, и през юни миналата година имаше парламент, и четири от сегашните политически партии и тогава бяха в него. Дори да приемем дежурната теза на Бойко Борисов, че "предишните са виновни", новото правителство работи вече повече от 100 дни и ако беше наистина толкова спешно, разполагаше с предостатъчно време да ги направи. НиКОЙ обаче, сега не пита за това.

Друг въпрос, който така и остана без отговор, е защо цялата политическа палитра на практика единодушно гласува поправките. Какво обедини в един отбор Бойко Борисов, Мая Манолова, Делян Пеевски, Мартин Димитров, Валери Симеонов и цялата парламентарна чета? Въпреки предупрежденията на юристи и финансисти, че специалното законодателство може да създаде повече проблеми и не е напълно сигурно дали не сме нарушили правилата на ЕС.  Интересно е дали всички политици наистина горят от желание нещата да се разплетат докрай или по-скоро се облизват за твърде апетитните активи на трезора.

За същността на поправките в банковото законодателство ще прочетете повече в съботния брой на вестник "БАНКЕРЪ". Отсега обаче, може да обърнем внимание на някои "любопитни" положения, заложени в тях.

Те предвиждат временният синдик да се назначава от съда по предложение на Фонда за гарантиране на влоговете. Заслужава си да припомним, че в Управителния съвет на въпросния фонд е прословутата Нели Кордовска, за която вече и официално е потвърдено, че е "дръпнала" парите си от КТБ ден, преди банката да затвори. Е, тя и компания ще решават как да се управляват активите на трезора.

Друга важна промяна е, че временният синдик вече ще се отчита пред министъра на финансите. Същият, който предпочиташе да си гласува пенсионните промени с ДПС и който преди време бе сниман да си пие кафето с КОЙ? Заслужава си да се усъмни човек дали пък, ей така на случайно кафенце, няма да се окаже, че се разглеждат отчетите на синдика.

Временният синдик също така ще може да преразглежда и подлага под съмнение състояли се вече разпоредителни сделки с активи на банката, като предявява искове за отмяната на сделки, когато те са в нарушение на закона или нарушават масата на несъстоятелността на банката. На пръв поглед това звучи разумно, но ще е интересно да видим КОИ точно сделки и КАК ще бъдат атакувани. И дали например между тях ще са цесиите на един кръг с прозвище на миловидни домашни животни от мъжки пол.

Между другото, заслужава си да отбележим, че вече ниКОЙ не бърза за приключване на делото за обявяване на КТБ в несъстоятелност. А съвсем доскоро въпросът бе разглеждан на правителствено ниво и финансовият министър молеше премиера да съдейства съдебната процедура да приключва колкото се може по-скоро. Сега вече, с временния синдик, май нещата не са толкова спешни.

Все въпроси, на които ниКОЙ на този етап не желае да отговори. Не, че и кой знае колко се пита, де. Но е интересно да видим как точно "това държавническо и отговорно решение на всички политически сили", по определението на премиера, ще проработи на практика.

И ако се върнем отново на темата, че тези дни се навършват точно девет месеца от началото на проблема с КТБ, се сещаме за поговорката- напънала се планината и родила мишка. Само да не се окаже, че родните политици със специалните банкови закони са родили плъх-мутант, който като в хорър филмите изяжда създателите си.

 

 

 

 

 

 

   

 

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст