ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Летният туристически сезон пред заплаха

Слънчев бряг

Драстичен спад на руските и украинските туристи (от 30-40%) се очаква през задаващия се летен туристически сезон. Това сочат прогнозите на Министерството на туризма, представени по време на заседанието на икономическата комисия в Народното събрание тази седмица. Без да конкретизират числата, експертите от звеното за анализи във ведомството очакват загубите за икономиката да се измерват в милиони. Засегнати от слабия туристически сезон ще бъдат и още много други отрасли – от хранително-вкусовата промишленост до транспортните фирми. Обсъжда се да бъдат предприети срочни мерки от рода на това да се потърсят компенсации от други пазари освен руския и да бъдат насърчавани българите да останат да почиват у нас.

Министърът на туризма Николина Ангелкова призова да не се "вещае апокалипсис", тъй като усилията на държавата били насочени към запазване на нивото на броя на туристите от миналата година. Бяха изнесени данни, според които Русия е спряла всички социални програми за летуване на нейни граждани по българското Черноморие, тъй като сега страната освен че е в тежка финансова криза, но е и притисната от санкциите, наложени и от  Европа. Според депутата  Желю Бойчев (от БСП) примерно всички предвидени почивки в комплекса на управата на Москва в Камчия били спрени. Колегата му Петър Кънев пък обясни, че Русия пренасочва около 5-6 милиона свои граждани от курортите на България към Крим и Сочи.

Асоциацията на туроператорите и туристическите агенции призова и нашата държава да постъпи аналогично, като апелира към българите да не пътуват в чужбина, а да останат на нашето Черноморие. Още повече че не само руснаците са ограничили възможността на своите туристи да летуват у нас. Западна Европа също е ограничила драстично всички програми за деца, възрастни хора, ветерани от войните и за социалнослабите си граждани. Председателят на съвета на директорите на акционерното дружество "Албена" Ивелина Грозева каза, че освен че в този момент е изключително важно държавата да подпомогне бранша, редно е страната ни да потърси и компенсации от Европейския съюз.

В същото време данните, които бяха представени от Министерството на туризма, говорят, че може би очакваната картина не е толкова страшна, тъй като спадът на руските и украинските туристи може да бъде компенсиран. Прогнозите на туристическото ведомство са за ръст на летовници от Литва, Латвия и Молдова – с около 40%, от Германия – с 5-10%, от Полша – около 7%, Чехия – 6%, Сърбия – 5%, Гърция – 10%, Македония – 3%, обяви пред комисията министър Ангелкова. Тя каза, че се прави всичко възможно летният сезон да бъде спасен и се подготвят редица законодателни промени "с хоризонт 2016 -2017 година". Пет милиона лева са отделени за реклама на страната ни на целевите пазари. Обмислят се чартърни програми и ударно промотиране на спа и голф туризъм, както и на културно-исторически маршрути, за които у нас има идеални условия.

Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин пък обясни, че общините могат да разчитат на различни субсидирани програми, които биха подкрепили туристическия сектор. По думите му възможностите на програма "Клио" за наемане на хора от общините като гидове, които да разказват и водят гостите из забележителностите в различните региони, не е за подценяване. Освен това се предвижда допълнително обучение на туристическите кадри по програми за допълнителна квалификация след края на сезона. Максимално облекчена ще бъде и процедурата за наемане на работа на малолетни (над 16-годишна възраст), тъй като Главната инспекция по труда ще издава по-бързо разрешенията за тяхното наемане, обеща социалният министър.

Заместник-министърът на външните работи Катя Тодорова пък информира, че като компенсация на ограниченията, свързани с руския пазар, вече е въведен пакет от мерки за облекчавано издаване на визи за туристи от Русия, Украйна, Беларус и Молдова. Но тя подчерта влошаващата се международна сигурност, която оказва силно въздействие върху режима, по който се движат туристите. При евентуалното приемане на България в Шенген това, от една страна, ще означава отваряне на въздушните граници към Европейския съюз, но, от друга, трябва да се очаква затягане на мерките за влизащите в Евросъюза граждани, които са от страните извън него.

Хората от бранша не забравиха за проблемите с инфраструктурата и сергиите в големите курорти, но и този път тези проблеми останаха на ниво дискусия.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст