Докога ще плащаме за пенсия и на КлатикуНчо?

Спящ чиновник

Всички служители, включително и държавните, трябва да си плащат осигуровките. Не може един мой служител да си плаща социалните и здравните осигуровки, а държавният, който в никакъв случай не е с по-малка заплата, да не плаща. Надигнатият глас този път е на Кирил Домусчиев, шеф на КРИБ.

Прав е "лудогорецът". Така де, по 50-60% допълнително материално стимулиране могат да вземат, по един-два граждански договора допълнително могат да изписват, за дрехи и обувки да получават, субсидирана храна да ядат, в по-евтини почивни станции с кафе от 16 ст. да почиват, а осигуровките да не плащат.

Защо моите осигуровки ги плащаме аз и издателят ми, а осигуровките на КлатикуНчо – не той, а пак ние двамата. Къде е логиката? Защото олицетворява държавата, която ни е осигурила условията на Бистра Георгиева и на мен да се трудим ли? Айде бе, то пък едни условия…

От страната на чантаджиите веднага започват да крещят: "Нали през 2004 г. като ни направиха трудовите договори държавно-служебни, орязаха ни с до 15% от заплатите, за да ни се превеждат осигуровките централно? Ние вече сме платили. И защо преди избори винаги се повдига този въпрос?"

Прави са донякъде.

Но върховният принцип е този на равнопоставеността. Както за мен, така и за КлатикуНчо.

Но държавата му е намерила цаката да скрие част от дефицита на НОИ. Тя казва така: "Държавните служители получават пенсията си директно от държавния бюджет, не е ли редно тогава вноските за тях да се плащат от приходите в бюджета?"

Добре, има логика. Но логиката има и продължение, пак така логично. Като отделят тези вноски под специален режим от общите в ДОО при НОИ, те крият част от дупката в солидарния стълб. Ще кажете – как така, нали става дума за приходи, които те би трябвало да подсигуряват. Е, точно тук е разковничето – трябва да подсигурят, но не подсигуряват. Държавата свива по този начин разходите си, като ги отлага във времето, първо. Второ, реже балансовото число на НОИ, като не внася това, което е длъжна да внесе. И това остава незабелязано.

И какво става после:

– политиците залагат в бюджета пенсиите на чантаджиите за годината;

– плащаме ги всички ние – през данъците си;

– държавата дотира НОИ с до 60% от необходимите средства всяка година, защото осигуровките поради ниска събираемост не достигат;

– плащаме ги пак ние.

Ако дотук – политически и финансово, нещата изглеждат отчайващо непроменими, то технологично са абсолютно непоклатими.

Ако искаме осигуровките на чантаджиите да минат под общия знаменател на НОИ, ще трябва те да бъдат извадени от общата сума на държавната благодат. Да се вдигат обаче заплатите, за да си плащат държавните служители осигуровките сами, изглежда, невъзможно.

Ако се запазят заплатите такива, каквито са в момента и от тези заплати се извадят чантаджийските осигуровки, това ще доведе до реално намаляване на доходите на държавните служители. А това решение трябва да бъде подготвено от колегите на КлатикуНчо – чрез промени в нормативната база – нещо, което те всячески ще бойкотират.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст