Казусът “Кара дере” пак влезе в прокуратурата

Карадере

Докладът от проверката на Министерството на околната среда и водите по казуса "Кара дере" отиде при главния прокурор Сотир Цацаров. През седмицата гражданската инициатива "Да спасим Кара дере" внесе копие от документа, в който са посочени сведения за нарушения и порочни практики, чрез които фирма "Макси" строи в района, без да има изискваната по закон оценка за въздействие върху околната среда, съобщиха представители на сдружението в сряда (18 март).

Сагата с този казус се точи от години. Причината е, че общинският съвет на Бяла е одобрил още в началото на 2005 г. подобен устройствен план за зона "Бяла-север". Но държавното обвинение отдавна се занимава със случая. По време на служебното правителство "Близнашки" тогавашният министър на околната среда и водите Светлана Жекова внесе сигнал за намеренията на фирмата "Макси I" да започне градежи, без да е извършила екологична оценка на намеренията си. В него Жекова посочи, че "Решение № 26-311 от 10 февруари 2005-а на Общинския съвет в Бяла е издадено в нарушение на нормативната уредба по околна среда и устройство на територията и има основания то да бъде обявено за нищожно". В мотивите си за това заключение тя изтъкна, че за плана на къмпинга не е внасяно искане до компетентния орган по околна среда за преценяване на необходимостта и обхвата за екологичната оценка, каквато трябва да се извърши задължително.

Екоминистърът изрично подчерта, че одобряването на плана предполага една голяма територия да бъде урегулирана и върху нея да се извършва строителство. Но без екооценка това може да има значително отрицателно въздействие върху компонентите на околната среда и крие риск за човешкото здраве, допълваха хората от ведомството. Но никой така и не разбра какъв е резултатът от опитите на Жекова да предотврати градежите в екологичната мрежа "Натура 2000", в която попада имотът на инвеститора.

В същото време в края на януари (на 26) стана ясно, че 9-и състав на Бургаския административен съд е дал ход на делото по жалбата на фирма "Макси I" срещу Министерството на околната среда и водите именно заради отменено разрешение за строеж. Еколозите се опасяват, че ако прокуратурата не се произнесе по явните нарушения при издаването на устройствения план, нищо чудно съдът да се произнесе в полза на инвеститора. Въпреки целия този шум правозащитните органи у нас останаха глухи за още един важен проблем около тези терени. Преди близо година в. "БАНКЕРЪ" постави въпроса за самата сделка по придобиване на терена. Но нито тогава, нито сега никой така и не се занима с нея. А фактите са, меко казано, любопитни. Само срещу 850 хил. евро акционерното дружество "Макси" закупува 23-те поземлени имота, разположени на общо 164 079 кв. метра. С други думи, земята по официални данни е "изтъргувана" срещу 10.13 лв. за квадратен метър. Но пазарната цена според всички сайтове за продажби на недвижими имоти в този район по това време не пада под 30 евро за квадрат. Или, казано просто, тези имоти не биха могли да струват по-малко от 9.5 млн. лева.Само от разликата между пазарната оценка и цената, по която е изповядана сделката, частниците са "спестили" данъци и такси за близо четвърт милион.

Според калкулатора, който изчислява нотариалните такси при покупка на недвижим имот, общинския данък за придобиване на имущество по възмезден начин и таксата за вписване на имота, новите собственици на терените край морето са платили  45 448.47 лева. А ако сделката е сключена на нормалните пазарни цени (около 10 млн. лв), тези налози е трябвало да бъдат в размер на  267 200 лева. 

Справка в имотния регистър показва още, че същите имоти са били препродадени няколко пъти. През 2005-а бившето "Бяла бийч тур" АД , със сегашно название  ББТ Проджекс", с управител Мартин Атанасов, ги продава на "Бългериан пропъртис инвестмънт тръст" АД. Едноличен собственик на капитала на това дружество и на имотите е регистрираната на Вирджинските острови компания "Рейнбоу Груп Сървисиз Лимитид". Нея я представляват Георги Тодоров, Сава Събев и Терънс Гилдър. По това време данъчната оценка на тези имоти е 8361.36 лв., но сделката е сключена на цена 4 747 950 евро, върху която са платени всички данъци и такси.

През лятото на 2009-а (на 26 юни) терените са прехвърлени във владение на "БСПФ Проджект 1" ЕАД, представлявано от Ирена Комитова и Тодор Тодоров. То пък е собственост на офшорката "Блек Сий Пропърти Фонд Лимитед" , регистрирана на остров Джърси. Според Търговския регистър от 1 септември фирмата е в ликвидация и е прекратила дейността си. По онова време общата данъчна оценка на 23-те имота (според тогавашния нотариален акт) е 5 741 960 лв., а стойността, записана в документите при изповядването на сделката при предишните собственици, е 9 709 200 евро. От документите се вижда, че таксите и данъците по нея са изчислени и платени именно на базата на тази стойност. Ако сегашната сделка беше сключена на тази цена (18.5 млн. лв), новият собственик "Макси" трябваше да плати данъци и такси в размер 488 200 лв., а не на база 1.6 млн. лева. Да не говорим, че неминуемо възниква и въпросът кой е този чуждестранен инвеститор, склонен да продаде имотите си на по-малко от една десета от цената, на която ги е купил…?!

По информация на в. "БАНКЕРЪ" сигнал за пране на пари, свързан именно с тази сделка, е постъпил още преди година в Националната агенция за приходите, но крайното заключение на експертите по този въпрос също никъде не е огласено. Според говорителя на НАП Росен Бъчваров, дори и проверката да е приключила, резултатите от нея са конфинденциални и не могат да бъдат огласявани. Дали обаче са такива и за прокуратурата?

 

Каре – фаша – Хронологията на казуса "Кара дере".

1997 г. – приема се Териториално-устройствен план на община Бяла (ТУП), който не предвижда застрояване на север от града.
2004-а – в противоречие с този план, а също и без да проведе задължителната процедура по преценка необходимостта от Eкологична оценка, общинските експерти по устройство на територията допускат изработването на проект за одобряване на Подробен устройствен план (ПУП) – ЗР Зона за отдих на „Бяла Север".
2005-а – община Бяла одобрява ПУП на Зона за отдих „Бяла Север", който предвижда застрояване на цялото крайбрежие на север от гр. Бяла в противоречие с два закона – Закона за опазване на околната среда (ЗООС) и Закона за устройство на територията.
2007-а – по сигнал на Асоциацията на парковете директорът на РИОСВ-Бургас извършва проверка на случая, установява незаконните действия на общинския съвет и подава сигнал в прокуратурата в гр. Варна. Същевременно община Бяла гласува изменения в приетия през 1997 г. Териториално-устройствен план.
2009-а – община Бяла внася в Министерството на околната среда и водите искане за преценка на необходимостта от Eкологична оценка на изменения в Общия устройствен план. Три месеца по-късно МОСВ прекратява процедурата поради множество противоречия със следните закони – Закон за устройство на територията, Закон за опазване на околната среда, Закон за устройството на черноморското крайбрежие, Закон за биоразнообразието.
2014-а – инвеститорът "Мадара Юръп" отново заявява желание да построи на Кара дере ваканционно селище под име „Блек Сий Гардънс Еко Ризорт". Историята от предишни години се повтаря отново, но този път проектът получава „клас А" и така застрояването на Кара дере се превръща в „приоритет" за управляващите. Разследващи журналисти от различни медии доказват, че компанията е с неясен собственик и с неясен капитал. Избухват бурни протести в няколко града, а решението за даване на „клас А" е атакувано с граждански жалби.
Октомври 2014-а – друг инвеститор – фирма „Макси I", получава скандално разрешение от РИОСВ-Бургас да застрои плажа на Кара дере с къмпинг за 1860 души с бунгала, вили, ресторанти, басейни, барове, заведения, улици и многобройни паркоместа без провеждането на Оценка за въздействието върху околната среда. Решението е на основата на същия този незаконен "Подробен устройствен план" и е отменено от министър Жекова след подадена жалба от неправителствени организации и граждански протести.
2015-а – прокуратурата  за пореден път ще се занимава с казуса на инвеститора "Макси І" (по всяка вероятност без резултат), докато съдът нищи въпроса как да отмени заповедта на ековедомството.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст