ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Огромен интерес към българските еврооблигации на международните пазари

Евро

България продаде държавни облигации за 3,1 милиарда евро на международните финансови пазари, съобщи "Ройтерс"

Емитирани са три транша – 1,25 млрд. евро с падеж след 7 години и лихва 2,18%, 1 млрд. евро с падеж след 12 години и лихва 2,73% и 850 млн. евро с падеж 20 години и лихва 3,26%.

Това е първата емисия от средносрочната дългова програма на правителство, която ще се използва за погасяване на дългове и финансиране на бюджетните дефицити е следващите три години.

"Ройтерс" съобщава за голям инвеститорски интерес към емисията въпреки скорошното понижаване на кредитния рейтинг на страната от "Стандард енд Пуърс" заради банковата криза.

Колапсът на четвъртата по големина банка в България влоши държавните финанси на фона на и без друго слабия растеж и спада на чуждестранните инвестиции, пропомня агенцията. Бюджетният дефицит на България за 2014 г. е 3,7%. 

Дълговата емисия е организирана от  "Ситигруп Глобъл Маркетс Лимитид", "Ейч Ес Би Си Банк" (HSBC Bank), "Сосиете Женерал" и "Уникредит Банк" и съвпада с опитите на други развиващи се пазари да се възползват от програмата за изупуване на държавен дълг на ЕЦБ чрез емисии в евро.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст