Рокади по върховете на европейските банки

Бодуин Прот БНП Париба

Седем години след началото на световната финансова криза най-големите финансови институции в Европа все още търсят правилния бизнес модел, за да оцелеят при все по-високите капиталови изисквания, рекордно ниските лихвени проценти и главоломно растящите глоби за лоши практики.

Последните промени в мениджмънта на водещите банкови гиганти в Европа показват, че индустрията продължава да се променя в опит да задоволи очакванията на своите акционери и да бъде по-печеливша.

Преди седмица

швейцарската "Креди Сюис"

свали Брейди Дъган от поста главен изпълнителен директор и избра да назначи на негово място дългогодишния директор на застрахователната компания Prudential Тиджен Тиам.

Петдесет и пет годишният Дъган, който ръководи "Креди Сюис" от 2007 г., беше критикуван заради отказа си да смени стратегията на банката и да ограничи инвестиционното банкиране. Швейцарската финансова институция отчете един от най-лошите си резултати за миналата година сред конкурентите си в Европа и пострада от рекордната глоба, наложена от САЩ заради това, че е помагала на американци да избягват плащането на данъци.

От своя страна роденият в Кот д'Ивоар 52-годишен французин Тиджен Тиам ръководи най-големия британски застраховател (по пазарна стойност) от 2009 година. И въпреки че никога не е управлявал банка, акциите на Prudential се покачиха почти три пъти по време на неговия мандат, след като той избра да се фокусира върху бизнеса в Азия (един от ключовите пазари и за "Креди Сюис"), и това даде сериозен тласък на печалбата на застрахователя.

Най-малко други осем европейски банки, сред които "Стандард Чартърд" (Standard Chartered) и "Барклейс" (Barclays), са извършили промени във висшето ръководство през последните шест месеца.

През септември 2014-а

британската "Барклейс"

назначи Джон МакФарлан за председател, който да помогне за преразглеждане на бизнес културата на банката след серията от скандали, в които тя беше замесена. Той ще замени Дейвид Уокър след провеждането на годишното събрание на акционерите на 23 април. МакФарлън, който също работи в застраховането, ще се оттегли като председател на мултинационалната застрахователна компания Aviva.

"Основното предизвикателство за банките днес е как да растат, как да бъдат печеливши и, разбира се, как да се справят с регулациите, така че новите мениджъри са силно търсени", коментира Артуро Бриз, професор в базираното в Лозана IMD бизнес училище.

Преди месец

Standard Chartered избра

бившия шеф на инвестиционната банка на JPMorgan Chase & Co Бил Уинтърс да замени Питър Сандс на поста главен изпълнителен директор в опит да преобърне тенденцията на спадащи печалби. Уинтърс ще седне на стола на Сандс през юни 2015-а, а очакванията към него са да повиши цената на акциите на банката. Фокусираната върху азиатския пазар банка е изправена пред трудни пазарни условия и планира да затвори близо 100 клона през тази година в Азия, Африка и Близкия изток в опит да подобри своята рентабилност.

Другата британска банка, която се бори да преобърне своята бизнес стратегия –

"Роял Бенк ъф Скотланд"

(Royal Bank of Scotland) ще бъде оглавена от Хоуард Дейвис от септември тази година. Той ще поеме управлението на спасения от британските данъкоплатци кредитор от Филип Хемптън. Дейвис, който е бивш председател на британския финансов регулатор (Financial Services Authority), ще работи за съкращаване на инвестиционния бизнес на "Роял Бенк ъф Скотланд", който завършва на загуба седем последователни години.

Френският кредитор

"Креди Агрикол"

(Credit Agricole) избра Филип Брасак, шеф на Федерацията на регионалните банки, да оглави банката от 20 май тази година и да замени на поста Жан-Пол Чифлет.  

Втората по големина банка във Франция

"Сосиете Женерал"

(Societe Generale) също предприе промени в мениджмънта, като назначи бившия член на изпълнителния съвет на Европейската централна банка Лоренцо Бини Смаги за председател. Финансовата институция извърши и структурни промени в управлението, като отдели поста на председателя от този на главния изпълнителен директор. Така от края на май Фредерик Оудеа ще се раздели с ролята на председател, но остава главен изпълнителен директор.

Председателят на "БНП Париба" Бодуин Прот беше заменен на поста от Жан Лемиер през декември 2014-а, след като прекара 31 години в "БНП Париба" и помогна на кредитора да се превърне в една от най-големите френски банки.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст