ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Заподозряха партията на Марин льо Пен в мошеничество

plpl

Европейците скоро могат да станат свидетели на шумен съдебен процес. Марин льо Пен, лидер на крайнодясната френска партия "Национален фронт", се кани заедно със свои съпартийци да даде под съд председателя на Европейския парламент Мартин Шулц. "Не само аз, но всички сътрудници, засегнати от тези обвинения, възнамеряваме да се обърнем към съда за клевета", заяви дамата в интервю за изданието Le Parisien. По думите й председателят разпространявал неверни твърдения, че френските десни злоупотребяват със средства на ЕП.

В началото на седмицата Мартин Шулц се обърна към Европейската служба за борба с измамите – OLAF, със сигнал, че 20 асистенти на евродепутати от "Национален фронт" получавали неправомерно заплати от парламента. Подозренията в мошеничество възникнали, след като на сайта на партията се появила информация за депутатите и техните сътрудници. Оказало се, че над половината асистенти са работили в Нантер, където се намира централният офис на "Национален фронт“, вместо да извършват дейност, пряко свързана с мандата на представителите на формацията в Брюксел. "Според организационните документи на самия "Национален фронт" определени сътрудници не работят за членовете на ЕП, с които са сключили трудов договор“, се казва в становище на Европейския парламент. Твърди се също, че хазната на институцията е ощетена с почти 7.5 млн. евро. Излиза, че френските десни, които се обявяват против Евросъюза, нямат нищо против да получават пари от него. По този повод заместник- председателят на партията Флориан Филипо написа на страницата си в Twitter: "Всъщност Шулц е прав- нашите асистенти не работят за Европейския съюз, а срещу него". 

"Национален фронт" има 24 места в парламента. Две от тях са на лидера Марин льо Пен и нейния баща и бивш ръководител на френските десни – Жан-Мари льо Пен. 

Армен Махмер, прессекретар на г-жа Льо Пен, подчерта, че отправените обвинения нямат никакви основания. Това провокира Мартин Шулц  да се обърне към OLAF за доказване на истината и да обещае да публикува резултатите от разследването. На свой ред „Национален фронт“ предложи на главния европейски законодател да поиска от службата за борба с измамите да разследва самия него. От формацията твърдят, че тъкмо Шулц нарушава правилата за финансиране на сътрудниците. Французите обвиниха неговия помощник Херберт Хансен, че работи за туристическата агенция Euregio Tours, която е свързана с Германската социалдемократическа партия. А Мартин Шулц е неин член.  

В изявленията си по казуса Марин льо Пен подчертава също така, че председателят на Европарламента е действал по молба на френския премиер-министър Манюел Валс, който бил разтревожен от ръста на влиянието на "Национален фронт".

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст