Каква стана тя, нали САЩ ни хвалеха за борбата с корупцията ?

бойко борисов и хойт ий

Каква я мислехме, каква стана. Уж съюзниците от САЩ усилено ни хвалеха за борбата срещу корупцията, а се оказа че имали списък с наши правителствени служители, които не можели да припарят отвъд океана. И причината не е друга, а подозрения в корупция.

По време на изслушване в американския Конгрес зам.-помощник държавният секретар на САЩ за Европа и Евразия Хойт Ий каза, че "бивши и настоящи румънски и български правителствени служители,  са получили забрана за пътуване в САЩ заради подозрения в корупция".

Да припомним, че въпросният не особено известен Хойт Ий беше на посещение в България само преди месец и се срещна с премиера Бойко Борисов като темата за корупцията е присъствала в разговора им. Според тогавашно прессъобщение на правителствения пресцентър обаче, той е похвалил премиера и правителството за напредъка на България в борбата срещу корупцията и организираната престъпност и за усилията които полагат. Ето, това научаваме ние- САЩ са много доволни как се справяме с корупцията. А те си имали списък с крадливи чиновници, които не могат да припарват в Америка. Един вид- дръжте си корумпираните у вас.

И добре, че бяха комшиите от Румъния, за да научим за това нещо. Темата бе повдигната от румънския вестник "Ромъния либера", който цитира американското посолство в Букурещ, според което редица румънски официални представители, обвинени в корупция, имат забрана за влизане в САЩ.

Според изданието румънското правителство е длъжно да поиска официално да бъдат огласени имената на отговорните румънски представители, които са получили забрана за влизане на американска територия, защото в противен случай единственият извод, който се налага, е, че правителството на Виктор Понта приютява корумпирани лица, смятани за нежелани от най-големия стратегически партньор на Румъния.

А така, комшиите категорично настояват да научат кои са корумпираните. У нас, засега не сме видели подобни призиви. От външно министерство смутолевиха нещо от сорта, че нямат данни за кои лица може да става дума.Ами да, ние сме си свикнали, някои и друг корумпиран в повече няма да ни уплаши. Та, като говорим за румънския модел, да не се чудим, защо съседите ги хвалят за напредъка им по темата, а ние сме на дъното във всички класации.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст