“Алианц” награди майстори на четката

Алианц изложба

На 19 май 2015 г. в Бургаската художествена галерия „Петко Задгорски“ бе открита  изложбата от петото издание на “Национален конкурс "Алианц България" за живопис, скулптура и графика”. Съгласно регламента в изложбата участват художници от региона на Бургас, Сливен, Ямбол и Хасково. Професионално жури в състав: Валери Василев, Красимир Линков, Бойко Митков и Пламен Стефанов разгледаха общо 168 творби на 72 автори и определиха наградените.

В раздела живопис наградата на "Алианц България" получава Анелия Райкова за творбата „Евъргрийн на сърцето". С номинации за участие в заключителната изложба-конкурс са отличени: Мария Алексиева, Георги Динев, Светозар Бенчев, Кръстю Тодоров, Андрей Янев, Надя Пеовска.

Награда за скулптура се присъжда на Добрин Вътев за творбата „Яйце”. С номинация за скулптура са: Никола Станчев, Огнян Петков и Николай Караманов.  

Награда за графика се присъжда на Веселин Дамянов-Вес за творбата му This is my oasis. С номинация за графика са: Георги Динев и Димитър Каратонев.

“Национален конкурс "Алианц България" за живопис, скулптура и графика” е част от корпоративната стратегия на компанията с ясно очертани обществени и социални ангажименти в областта на културата и изкуството. Първите четири издания на конкурса получиха изключително висока оценка и широк отзвук от страна на художници, медии и общественост. По мнение на изявени представители на творческите среди този конкурс, единствен по рода си у нас, дава пространен преглед на българското изобразително изкуство и е едно от най-значимите културни събития в  страната. Неслучайно инициативата е под патронажа на Министерството на културата.

На официалното откриване на изложбата в Бургас присъства и председателят на Съюза на писателите Боян Ангелов. На събитието бяха представени и стихове на изявени бургаски поети: Светла Гунчева, Росен Друмев, Милан Миланов, Наталия Недялкова и и Иван Бубалов.

Изложбата в Бургас ще продължи до 26 юни 2015 година.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст