“Дойче Банк” търси авариен изход от Острова

Централата на "Дойче банк"

Експерти на "Дойче Банк" изучават как евентуалното излизане на Великобритания от Европейския съюз ще се отрази върху бизнеса на банковата група и претегля опции за защита, включително и за прехвърляне на част от банковата дейност на родна земя. Най-голямата по размер на активите германска банкова група е сформирала екипи, в които влизат старши изпълнителни директори от звената за определяне на стратегиите, за управление на риска, за управление на операциите на Острова и за проучвания, съобщи неин говорител в късните часове на 18 май. Засега работата е в начална фаза, още се планират сценариите и конкретни решения няма.

Английският премиер Дейвид Камерън, чиято Консервативна партия спечели с изненадващо мнозинство парламентарните избори на 7 май, обеща да проведе референдум за членството на страната в ЕС до края на 2017-а. А управителят на "Бенк ъф Инглънд" Марк Карни призова миналата седмица новия кабинет да работи с "подходяща бързина" по вота. Конфедерацията на британските индустриалци, които са част от английското бизнес лоби, пък подкани членовете си да водят активна кампания за оставането на Великобритания в един "реформиран ЕС".

"Дойче Банк" работи на английския пазар от 1873-а и персоналът й на Острова е 9 хил. души. Основната част от инвестиционната й дейност е концентрирана в Лондон и в офис в Бирмингам. Тя е и първата банка, която започна да проучва официално последствията от британския референдум за членство в ЕС. Другите чуждестранни банки с големи операции във Великобритания са "Голдмън Сакс", "Джей Пи Моргън Чейз", "Бенк ъф Америка", "БНП Париба" и "Ю Би Ес". Те не са започнали да обсъждат формално как биха реагирали при "извънредно положение", защото процесът за евентуалното отделяне на Обединеното кралство от континента ще отнеме поне пет години и няма яснота в каква конкретна форма ще бъде осъществен. Някои големи американски кредитори като "Ситигруп" и "Моргън Стенли" вече съобщават, че смятат Дъблин за най-вероятната алтернатива на Лондон, ако решат да местят дейността си от Англия.

Лондон е осигурил подслон на над 250 чуждестранни банки. Мнозинството от тях са регистрирали основните си европейски поделения в английската столица и получават автоматична "легализация" за дейност на територията на останалите 27 държави от единния пазар на едри финансови услуги на ЕС. Опасенията на банкерите са, че ако  Великобритания напусне общността, тя няма да може да договори същите права за финансовия си бранш. По данни на английското финансово министерство секторът на финансовите услуги е осигурил 1.4 млн. работни места и е внесъл в английската хазна 27.5 млрд. паунда от ДОД и от осигурителни вноски през 2011-2012-а (12% от общия размер).

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст