Няма пенсия без възраст

Министерски съвет - Съвет за тристранно сътрудничество Ивайло Калфин

С "тънки" взаимни компромиси правителство, синдикати и работодатели все пак се споразумяха за основните параметри на пенсионната реформа. Най-същественият пробив е, че социалният министър Ивайло Калфин наложи идеята си да се въведе възраст за пенсиониране във вечно привилегированите силови ведомства. Полицаи, военни, служители в сигурността и пожарникари първоначално ще излизат в отдих на 52 години и 10 месеца, като възрастта ще расте до достигането на 55 години. От ръководствата на браншовите организации в сектор "Сигурност" се чакат точни разчети за различните видове заемани длъжности и тяхната натовареност, след което ще се решава кой колко да служи. Възрастта за пенсия на работещите в масовата трета категория труд ще се вдига плавно с по два месеца годишно и от сегашните 63 години и 8 месеца за мъжете и 60 години и 8 месеца за жените трябва да удари таван от 65 години и за двата пола. 

"Според нас има нужда от диференциация между най-тежките категории и по-леките в сектор "Сигурност", които работят на бюро. Голямо постижение е, че възрастта ще спре да расте на 55 години за първа категория и на 60 години – за втора. Ранното пенсиониране на учителите също е гарантирано", заяви Пламен Димитров от КНСБ. Единствено миньорите ще продължат да се пенсионират при облекчени условия на 45 години. Това обаче ще става само ако бъдат съкратени, или мината, в която работят, бъде закрита. По думите на премиера Бойко Борисов това се прави, за да се избегне едновременното получаване на заплата и пенсия.

Друга ключова за стабилността на пенсионната система новина е, че социалните осигуровки ще се увеличат с по един процент на две стъпки през 2017 и 2018 година. Допълнителните приходи ще влязат във фонд "Пенсии" на НОИ. По изчисленията на Пламен Димитров това се равнява на общ пенсионен бонус от 600 млн. лева. Той ще покрие около една трета от вътрешния дефицит в системата. Но финансовият министър Владислав Горанов смята да увеличи събираемостта на вноските, за да предотврати иначе неизбежното им бъдещо повишение.

Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев изтъкна, че преговорите не са били лесни и всички са направили отстъпки. Според работодателската организация одобреният първи пакет от реформите е добър компромисен вариант и основа, която дава устойчивост на системата, предсказуемост за години напред за бизнеса и по-добри пенсии. От Българската търговско-промишлена палата също подкрепиха промените, но заявиха, че очакват и следваща сериозна крачка.

Междувременно кабинетът одобри промените в Кодекса на труда, с които се въвеждат еднодневните трудови договори. Те ще важат само за прибирането на реколта от плодове, зеленчуци и рози, а заетите по тази схема ще имат право на максимум 90 работни дни годишно. Очаква се 24-часовите контракти да вкарат над 19 млн. лв. в осигурителния бюджет и 5.3 млн. лв. в хазната под формата на данъци. Регламентирани бяха "плаващото" работно време, както и платеният отпуск при майчинство на трето и четвърто дете.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст