ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Комисията за КТБ може да бъде компрометирана

Парламент Временна анкетна комисия за проверка на фактите и обстоятелствата

Временната комисия за разследване на дейността на надзорните и контролни органи по случая "Корпоративна банка" е напът да приключи своята работа. Първите предложения за законодателни промени, изготвени от членовете на комисията, вече са факт. Предстои председателят й Десислава Атанасова да внесе в канцеларията на Народното събрание доклада, който трябва да бъде изготвен след изслушването на шефовете на БНБ, КФН, ДАНС, квестори, одитори и кой ли още не. В него трябва да бъдат описани констатациите на комисията за това, което се е случило в Корпоративна банка. Както заяви преди три седмици в интервю за "БАНКЕРЪ" Десислава Атанасова, за нея няма никакво съмнение, че надзорните органи не са си свършили работата.

Заключенията от този доклад тепърва ще предизвикат нова вълна от коментари, ако, разбира се, не бъдат засекретени. Обръщаме внимание обаче на факта, че самата работа на временната комисия може да бъде компрометирана. Това ще стане, ако се окаже, че с присъствието си във временната комисия за КТБ депутатите от ДПС Петър Чобанов и Йордан Цонев са в конфликт на интереси.

Още на 21 април 2014-а мажоритарният акционер на КТБ – фирмата "Бромак", с писмо до парламентарната Комисия за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) е сигнализирала, че участието на Цонев и Чобанов в работата на временната комисия за КТБ е недопустимо. Представени са доказателства в подкрепа на твърденията на "Бромак" и е поискано КПУКИ да установи конфликт на интереси при работата на тези двама народни представители във временната комисия за КТБ. Аргументите на "Бромак" са, че по времето, когато КТБ е поставена под специален надзор, Чобанов е бил министър на финансите, от когото зависеше получаването на ликвидна подкрепа на банката (и което не се случи!), а Цонев бе председател на парламентарната Комисия по бюджет и финанси, която също изигра твърде негативна роля и не спомена за решаването на проблема. Това доведе до задълбочаване на кризата и до настъпването на серия от негативни ефекти за гражданите и фирмите, клиенти на банката. Факт е, че заемайки тези постове, Цонев и Чобанов имаха възможност пряко да влияят върху процесите около КТБ и поради това не могат да са безпристрастни участници в работата на сегашната временна комисия.

В случая няма да обсъждаме въпроса как ще се произнесе КПУКИ по писмото на "Бромак". Едва ли е редно обаче, без да има становище от нейна страна, временната комисия по случая КТБ да излиза с какъвто и да е доклад, след като в неговото изготвяне участие ще вземат Цонев и Чобанов.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст