ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Изборът за нов управител на БНБ е опорочен, твърдят патриотите

парламент Емил Димитров ПФ Валери Симеонов ПФ

Изборът на нов управител на Българската народна банка (БНБ) е опорочен още от самото начало. Това каза пред журналисти в парламента депутатът от Патриотичния фронт Емил Димитров.

По време на дебата в пленарната зала вчера от ПФ настояха всеки кандидат за шеф на БНБ да е длъжен да представи пред депутатите ясна концепция за това как ще управлява Централната банка, как ще следи развитието на банковия сектор като цяло у нас и каква е позицията му по отношение на присъединяването на страната ни към еврозоната.

„Сега случаят е – наемам ви за шофьор на моя рейс, а не ви питам имате ли книжка и изобщо можете ли да карате", изтъкна Емил Димитров-Ревизоро. Той потвърди, че кандидатите трябва да кажат какво смятат да правят, ако бъдат избрани.

Другото желание на патриотите бе да се даде право на всеки отделен народен представител да предлага при желание свой кандидат за поста шеф на БНБ. В момента свои кандидатури могат да излъчват само цели парламентарни групи, или пък независими народни избраници.

„Сега излиза, че например 84 човека от ГЕРБ заедно с Цветан Цветанов нямат правомощията, които има например една Анна Баракова", коментира още Димитров. Според него подобно ограничение е в противоречие с Конституцията, а процедурата е опорочена още от самото начало.

Относно кандидатурата на Патриотите за шеф на БНБ- Григорий Вазов, Димитров заяви, че той „познава темата, обучил е голяма част от мениджърите в банковия сектор у нас".

„Ние не казваме: „Тези са добри, тези са лоши", а искаме да има прозрачна процедура на избора. Дори да е предрешен изборът, на който и да е от кандидатите, ние бихме искали да знаем тези хора какво смятат да правят. А не партийно – харесваме си един и това е човекът", коментира още депутатът.

На въпрос дали от сега смята, че изборът е предрешен, той отговори, че всеки кандидат има шанс, но уточни: „Така, както вчера всички се обединиха и се отказаха от свои права по Конституция, би могло да стане и в деня на избора на кандидата".

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст