ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Трима производители на краве масло менте отнесоха глоби

Магазин

Българската агенция по безопасност на храните ще наложи максимални санкции на трима производители на масло за нерегламентирано влагане на растителни мазнини, съобщиха от ведомството.

Миналата седмица от "Активни потребители" изнесоха резултатите от поредния им тест за качеството на кравето масло. Тествани били продукти на Бор-Чвор, Немско краве масло (Molkerel Ammerland), Саяна краве масло, Краве масло "Вълчев", Краве масло СВА, Краве масло “Miltex”, Millker butter, Краве масло екстра (Профи Милк), Краве масло (Хранинвест), Домлян краве масло.

При три продукта бяха открити заместители на немлечната мазнина – палмово масло, хидрогенирани отпадъчни мазнини, свинска мас, както и завишено съдържание на вода. При двама производители, Хранинвест и Miltex, нарушението е засечено и при предишното изследване през миналата година.

От агенцията съобщават, че на един от производителите ще бъде наложена максималната глоба от 6 хил. лева заради същото нарушение от началото на годината. На другите двама ще им бъде наложена санкция в размер на 4 хил. лева.

Всички фалшиви партиди ще бъдат изтеглени от пазара и ще им бъдат поставени нови етикети за "Имитиращи продукти", а не за "Масло". Според действащото законодателство това не е опасен продукт, но подвежда потребителя, посочват от агенцията по храните.

От началото на годината Българската агенция по безопасност на храните е изследвала 37 проби на масло за наличие на растителни мазнини. Лабораторните резултати са показали нерегламентирано влагане на растителни мазнини в 5 от пробите. Провинилите се предприятия ще бъдат проверявани по-често.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст