ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Държави пред изчезване

клм

Испания рискува според финансовия сайт ZeroHedge да пострада сериозно от финансовата криза и даже да изчезне в близките 20 години. Нивото на държавния дълг е 97.7% и продължава да расте. Само това е достатъчно, за да предизвика социален взрив. Равнището на безработицата е нараснало до 23.78 на сто за първото тримесечие на тази година в сравнение с 23.7% за последните три месеца на 2014-а. Испанското правителство обаче има и други главоболия, които може да доведат до по-сериозни последици от икономическите трудности. В  Каталуния, един от най-богатите промишлени региони, идеята за независимост става все по-популярна.

Северна Корея е като отшелник, оградил се от останалия свят, но силният недостиг на ресурси там се чувства все по-силно. Промишлеността е изтощена, за което голяма заслуга имат военните разходи.  Двадесет и пет на сто от населението изпитва недостиг на храни, включително и 1 млн. деца. Ръстът на БВП е по-малък от 1 на сто. Държавата е принудена или да продължи да живее в изолация, или най-накрая да признае, че се нуждае от външни връзки. Вероятността правителството да избере първия вариант е по-голяма, защото отварянето към света би означавало край на сегашния режим.

Белгия е разделена от много години. Проблемът е, че двете й части нямат нищо общо помежду си дори в културата и езика. Валония е разположена в южната част и населението й говори френски. Фландрия е на север и местните жители говорят холандски (често наричан фламандски) . Валонците се стремят към съюз с Франция, а населението на Фландрия иска образуването на независима държава.  В периода от 2007-а до 2011-а вътрешнополитическите разногласия доведоха до редица негативни последици. Белгия имаше временно изпълняващо длъжността правителство, тъй като партиите не успяваха да постигнат съгласие за съвместно управление.

Китай няма да може да реши проблемите си със замърсяването на околната среда. Поднебесната империя е изправена пред сбъдването на една от най-мрачните прогнози на анализаторите –  да остане без питейна вода към 2030-а. Въпреки усилията, предприети през последните пет години, половината от водата в градовете още сега е негодна за консумация. Властите вече инвестират 112 млрд. долара за модернизиране на водопроводните мрежи, но това се оказа недостатъчно.  Замърсяването на въздуха е друг изключително голям проблем за китайците.

Великобритания постъпи с Ирак, както с всички свои колонии и определи границите му, без да отчита етническите и езиковите особености на групите, живеещи на неговата територия. Сега в  страната няма кървав диктатор, но тя продължава да се разпада – кюрдите доминират на север, сунитите – на запад, а шиитите – на юг. Фактически Кюрдистан е вече независима държава, която има собствено правителство и търгува с международни партньори. Вероятността от социален взрив в най-близко бъдеще е голяма, а последиците може да са непредсказуеми предвид  дейността на Ислямска държава в Близкия изток.  

Либия бе създадена изкуствено, след като придоби независимостта си от Италия през 1951 години. Гражданската война от 2007-а доведе до такова разединение, че мнозина  очакват официалния й разпад в близките десетилетия. По-рано територията на съвременна Либия се състоеше от три независими един от друг региона – Триполитания, Фезан и Киренайка. Племенните връзки бяха изключително здрави и само властта на Муамар Кадафи успя да промени в известна степен ситуацията. Сега, когато диктаторът вече го няма, страната  се връща към предишното си състояние.

Обединеното кралство се "клати" и сепаратистките настроения сред поданиците му стават все по-популярни. Референдумът за независимостта на Шотландия през 2014-а завърши с оставането й в състава на  Великобритания, но разликата между гласувалите „за“ и „против“  бе твърде малка. Стремежът към независимост набира скорост и в Уелс, което е лоша новина за Англия.

"Нима някой наистина мисли, че Гражданската война е довела до единството на американския Север и Юг? Ако правителството на САЩ не работи усилено за изглаждането на сегашния дисбаланс, повечето щати ще поискат да станат независими", се казва в статията на ZeroHedge.  Ню Орлиънс вече подаде петиция до Белия дом с молба да позволи на Луизиана да стане самостоятелна и под нея се подписаха стотици хиляди. Аляска и Тексас са основните претенденти за излизане от състава на САЩ, като искането за независимост събра над 675 хил. подписа.

Малдивите ще изчезнат от лицето на Земята, просто защото ще бъдат отмити от океана. През 2008-а президентът им дори разглеждаше възможността за покупката на земя и пренасянето на държавата на друг остров. Над 300 хил. от местните жители вече инвестират доходите си от туризма в придобиването на нови жилища на по-сигурни територии. Очаква се към 2100 г. нивото на водата да се издигне с 59 см и тогава Малдивите ще се окажат едва на метър и половина над водното равнище.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст