ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Дойче Банк” във фунията на торнадото

крайън

Нервите на акционерите на "Дойче Банк" не издържаха. Надзорният й съвет се събра на извънредна среща и смени ръководството й. Досегашните й генерални директори Аншу Джайн и Юрген Фичен подадоха оставките си. Първият ще напусне поста си в края на този месец, а вторият – през май следващата година. На мястото на Джайн за генерален директор ще бъде назначен Джон Крайън, който ще встъпи в длъжност на 1 юли. От май 2016 г., когато и Юрген Фичен ще освободи поста си, Крайън ще е единствен генерален директор на институцията.

Джон Крайън е завършил университета в Кеймбридж, от 2008 до 2011 г. е бил финансов директор на швейцарската банка "Ю Би Ес", от 2012 до 2014 г. управлява европейското поделение на сингапурската инвестиционна компания "Темасек". От 2013 г. Крайън е и член на надзорния съвет на "Дойче Банк".

Според повечето експерти причините за оставките на Джайн и Фичен се крият в редицата неуспехи в управлението на банката и най-вече загубите й от наложените глоби. През април тази година Министерството на правосъдието на САЩ и британското Управление за финансов контрол съобщиха, че "Дойче Банк" трябва да плати на американските и британските регулаторни органи глоби и компенсации на общ стойност 2.5 млрд. долара. Наказанието й бе наложено заради манипулации на стойността на междубанковия лихвен процент ЛИБОР.

В края на май стана известно, че банката извършва проверка в руското си подразделение по подозрение за участие в пране на пари. Съмненията дойдоха след питане на банка "Русия" за операции на нейни клиенти, свързани с търговия с акции чрез московското подразделение на "Дойче Банк". Става дума за прехвърляне зад граница на над 6 млрд. евро, което е извършено в периода 2011-2015 година. Поредният удар върху престижа на най-голямата инвестиционна банка в Европа дойде преди дни. Във връзка с разследването за пране на пари бяха обискирани офисите в Германия.

Според информация от запознати със ситуацията източници, цитирани от "Блумбърг", през последните седмици много акционери са загубили доверието си в ръководството на банката и са недоволни от плановете му за бъдещето на финансовата институция. През април бяха обсъждани редица варианти за развитието й, включително и радикалният план дребните банкови операции и подразделението за инвестиционно банкиране да бъдат разделени в две отделни компании. Редица акционери са били разочаровани от това, че ръководството на банката не се е решило на такива смели стъпки и е предпочело да се придържа към по-консервативни действия. За това, че акционерите са скептично настроени към ръководството на банката, говори и фактът, че на проведеното през май годишно събрание на акционерите едва 61% от тях одобриха действията на двамата директори – при 89% преди една година.

За оставките им вероятно е допринесла и критиката в медиите, а и сред германската общественост. Недоволство предизвика и решението да бъдат съкратени няколко хиляди работни места и редица клонове на банката. Не е минало незабелязано и делото срещу единия от двамата директори – Юрген Фичен, което се води в момента във връзка с показанията му за фалита на медийната империя "Кирх". Ако съдът го намери за виновен, го грози затвор от шест месеца до десет години.

Договорите на Юрген Фичен и Аншу Джайн трябваше да изтекат през март 2017 година.

По отношение на новоназначения директор Крайън председателят на съвета на директорите Паул Ахлайтнер коментира, че той "познава банката добре и "ние сме убедени, че той е правилният човек в правилния момент".

Изглежда, че изборът е паднал върху британеца заради репутацията му на човек, който проявява твърдост, когато се налага да се свие балансът на ръководените от него институции. "Дойче веле" го сравни с "ефикасна метла", от която се очаква да почисти авгиевите обори на "Дойче Банк".

Между финансистите Крайън има репутацията на безмилостно ефикасен човек. Пример за това е как измъкна швейцарската банка "Ю Би Ес" от финансовата криза, започнала през 2008 година. Още тогава в банковите среди се породи очакването, че ще му бъде предложено шефското място в някоя от големите европейски банки. То се засили, след като Крайън се отказа да поеме ръководството на европейските операции на "Темасек" през 2014 година.

Надзорният съвет на "Дойче Банк" даде да се разбере, че разчита на неговата твърдост и решителност, за да проведе мащабни преобразования в банката.

Но ръководството на банката не даде индикации, че смята да се откаже от новоприетата си "Стратегия 2020". Паул Ахлайтнер обяви, че Крайън "притежава професионалните и личните качества, необходими за придвижването на "Стратегия 2020". Така че поне на този етап ръководството на "Дойче Банк" показва, че назначаването на нов изпълнителен директор е персонална промяна, а не сигнал за нова стратегия.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст