Свещениците също грешат

клм

Тезата, че нежният пол е виновен за всички премеждия на човечеството, далеч не е нова. Но досега никой не беше обвинявал жените, че могат да предизвикват земетресения. Неотдавна пакистанският религиозен лидер Маулана Фазлур Рехман заяви на пресконференция в Исламабад, че разрушителните подземни трусове (както впрочем и пожарите) се случват, защото много представителки на нежния пол се обличат нескромно. Особено опасни от сеизмична гледна точка били любителките на джинсите. Затова Рехман предложи срещу тях да бъде разгърната военна операция в национален мащаб.

Ако мъжете са от Марс, а жените от Венера, откъде тогава е Бог? Според свещенослужителката Ема Пърси, член на организацията Watch, ратуваща за равенство между половете в църквата, използването на местоимението „той“, говорейки за Бог, е проява на сексизъм. „Когато говорим за Господ като за мъж, предпоставяме, че мъжете са по-богоподобни от жените. А щом казваме, че и мъжете, и жените са създадени по Божие подобие, трябва да го наричаме и в мъжки, и в женски род“, пояснява Пърси.

Председателят на Watch Хилари Котън съобщи, че предложението на Пърси вече било разгледано на високо равнище в Англиканската църква и свещеници работят върху по-феминизирани литургии: „Намираме се в самото начало на обсъждане на вариантите за промяна на езика на богослуженията. Това е трудна задача, която ще отнеме години“. 

Руският православен свещеник Александър Шумски изгледал световното първенство по футбол в Бразилия с нескрито отвращение и много се зарадвал, когато руският национален отбор отпаднал от надпреварата. Той е сигурен, че шампионатът е отражение на ужасяващото морално състояние на човечеството. Според божия служител футболистите не бива да играят с цветни обувки, а само с черни: „Да обуеш мъж с розови или сини шпайкове е все едно да му сложиш женски гащички или сутиен“. Свещеникът разкритикува и „немислимите“ прически на някои от играчите. „Либералните идеолози на глобализма очевидно искат да противопоставят футбола на християнството. Затова се радвам, че руските футболисти се провалиха и по Божията милост не продължиха участието си в този хомосексуален позор“, написа свещеникът в колонката си на сайта „Русская народная линия“.

Чували ли сте за религията на процъфтяването? Неотдавна пасторът евангелист Крефло Долар, известен в САЩ с проповедите си по телевизията, помоли своите 200 хил. последователи да пожертват по 300 долара, за да си купи нов личен самолет. По неговите думи транспортното средство му било необходимо, за да упражнява активно мисионерската си дейност. Основата на учението на оглавяваната от Долар Международна църква на преобразователите е т.нар. евангелие на процъфтяването, според което Бог иска вярващите и служителите да преуспяват, включително и финансово. Затова не е за чудене, че Крефло е започнал от себе си. Но след като световните медии осмяха идеята му, Долар се отказа (може би временно) да проповядва от борда на суперджет.

Малко след историята със самолета Крефло Долар обвини създателите на японския анимационен сериал „Покемоните“ в пропаганда на хомосексуализма. Според пастора децата, израснали с него през 90-те години на ХХ в., били подложени на сексуалния подтекс във филмчетата, в резултат на което много от тях после станали гейове. Долар така и не уточни какво хомосексуално е открил в анимационния сериал.

Турският молла Мукахид Сихад Хан пък тълкува твърде произволно Корана, обещавайки на мъжете, които се самозадоволяват сексуално, бременност в задгробния живот. Той заяви това в пряк ефир по телевизионния канал TV station 2000, отговаряйки на въпрос на зрителка дали мастурбацията е забранена за последователите на исляма. "Казано е, че онези, които се занимават с подобни неща, ще станат бременни, след като отидат във вечния живот“, отбеляза Мукахид Сихад Хан. Свещеникът обясни също, че на оня свят грешниците ще трябва да възпитават потомство, родено в резултат на въпросната сексуална активност. Всъщност, ислямът няма единен възглед по въпроса за мастурбацията, но изказаната от Хан гледна точка не се среща в нито една интрепретация на текстовете на Корана.  

Кога за последен път сте се проверявали за наличие на бесове? Неизвестен енориаш на православната църква „Архангел Михаил“  в село Хустовая, Молдова, решил да го направи и се оказало, че не е сгрешил. Лично настоятелят на храма отец Валерий се заел да изгони дявола от „грешника“. Свещеникът извършил обред, по време на който яздил цели осем минути „обсебения“, въпреки жалните му викове. Паството с интерес наблюдавало процеса на очистване, който бил увековечен във видеозапис. Освен всичко друго отец Валерий можел да лекува алкохолизъм, наркомания и последиците от магия. Не е ясно дали клипът е увеличил притока от страдащи към свещеника, затова пък митрополията на Молдова вече обеща да разгледа инцидента в църковния съд.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст