ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Ръст от 10 на сто при употребата на хранителни добавки

Аптека

Употребата на хранителни добавки у нас се е увеличила с 10 процента за последната една година, което е три пъти повече в сравнение с лекарствата, продавани без рецепта. Хората не правят разлика между продуктите на хомеопатията и хранителните добавки. Това съобщи пред БНР фармацевтът от Александровска болница доц. Светла Георгиева.

Тя отбеляза, че основната причина да се купуват повече хранителни добавки е масовата реклама и липсата на регулация. 

"Всеки може да постави цената, която прецени за необходима. Липсва регулация. В единия случай имаме гарантирано качество, безопасност и ефективност, разрешителен режим от Агенцията по лекарствата и регулирани цени. В другия случай имаме известна неяснота и доста голяма свобода по отношение на паричните стойности, в които можем да влезем, без срещу това да имаме гарантирани тези качества ефективност и безопасност", заяви Георгиева.

Според Елена Маринова, която е директор на компания за лекарства на растителна основа, този тип медикаменти все още не са така добре приети в България, както в Германия и Франция.

"Хората не правят разлика между хомеопатия, хранителни добавки и лекарства на растителна основа. Хомеопатията е какво е процентното съдържание на активно вещество в лекарството. То е много малко. При хранителните добавки и лекарствата, които са регистрирани растителни лекарства, разликата се основава на доказателството за съдържанието на активното вещество в състава на лекарствата. Поради тази причина трябва да се обяснява разликата между трите вида лекарства", посочи още Маринова. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст