ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

АБВ издигна Виктор Йоцов за шеф на БНБ

Представяне на кандидата на АБВ за управител на БНБ

Реформаторският блок и АБВ представиха на брифинг в парламента своите кандидати за гуверньор на БНБ точно в последния ден, когато изтича срокът за издигане на претендентите. Така общо кандидатите, които ще се борят за шефското място в Централната банка са четирима.

Партията на Георги Първанов излъчи Виктор Йоцов. Той бе представен от вицепремиера и министър на социалната политика Ивайло Калфин. 

"Колкото е по-богат е изборът за управител на Централната банка, толкова по-добър ще бъде той. Радваме се, че действително има такава възможност и в надпреварата влизат много достойни кандидати. За нас промените в БНБ не трябва да бъдат ротинна дейност. Според АБВ има поне два въпроса, които следващото ръководство на Централната банка трябва да свърши и от бъдещия управител зависи той да даде тона за тези промени", заяви Калфин. 

По думите му първият въпрос е свързан с възстановяването на доверието към БНБ  и нейните способности да регулирала, наблюдава, контролира и надзирава банковия сектор.  

"След случилото се с Корпоративна търговска банка всички виждаме, че доверието в институцията, което е свързано с действия или бездействия около банката, доста изтъня", обяви Калфин. 

Другото нещо, което ръководството на БНБ трябва да направи според АБВ е, да се ангажира активно по отношение на Европейския банков съюз, общия банков надзор в ЕС и институциите, които в момента се формират на европейско равнище.

Той припомни, че изискванията за кандидата за шеф на БНБ са да е човек, който да познава добре институцията, да има авторитет и да не бъде обвързан с различни процеси или структури, за които може да се счита, че е в конфликт на интереси. 

"Очертахме какви са вижданията на АБВ за БНБ.  В момента сме фокусиране върху КТБ, тъй като е важен въпрос, който все още "гори" и не е разрешен. Но нека не забравяме, че Централната банка има и по-сериозни проблеми, които има да решава в близкото бъдеще", заяви Йоцов. Той допълни, че не е подготвял писмена концепция за развитието на БНБ, тъй като не се изисква такава при издигането му, но в главата си има много неща, които ще каже по време на изслушването.

Йоцов има дългогодишен стаж в БНБ, бил е главен икономист в Дирекцията за икономически анализи, седем години е бил българският представител в МВФ и съветник на изпъленителния директор на банката. След като се завръща в България е работил в академичната сфера, доцент е в УНСС и Икономическия институт на БАН.  Той е доктор по икономика, а в образованието има много специализации свързани с банкирането. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст