ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Бункери за милиардери

спалня в бункера

За първи път модерен Ноев ковчег отвори врати за ексклузивен поглед върху плановете за богаташко спасително убежище от Второто пришествие, съобщава списание "Форбс". Това е "Вивос Европа", представен от основателя и главен изпълнителен директор на компанията от Калифорния "Вивос" – Робърт Вичино. До петзвездния подземен комплекс за оцеляване, наподобяващ ваканционен кораб за елита, ще имат достъп само специално поканени. Всяко семейство ще разполага с частно пространство от 232 кв. м от партерната зона с възможност за преустройването й в двуетажна квартира от общо 464 кв. метра. За подобренията и довършителните работи всяка фамилия може да наема личен архитект и изпълнител, които да изградят жилищната й площ съобразно нейните навиците и жизнен стандарт.

Скъпото убежище се намира в Германия и е едно от най-силно укрепените и големи подземни укрития на Земята. То е построено от бившия Съветски съюз по време на Студената война и е служело за съхранение на военна техника и муниции. След обединението на Източна и Западна Германия немското правителство наследява крепостта и планира също да я използва за съхранение на оръжия. Заради законова забрана за складиране на муниции близо до главна магистрала обаче държавата се отказва от намеренията си и обявява търг за комплекса от 307 500 кв. метра. Негов собственик става богат инвеститор, купил целия имот заедно с всичките направени подобрения над и под земята.

Укреплението може да издържи на ядрен удар в непосредствена близост, на разбил се в него самолет, на биологически и химически агенти, на земетресения, ударни вълни, цунами, електромагнитни пулсации и на практика на всякаква въоръжена атака. В комплекса има защитени от експлозии жилищни площи от над 21 108 кв. м и допълнително 4079 кв. м над земята за сгради за офиси и складове, включително и депо за обслужване от влакове. Типичната жилищна площ е дълга 85 м, широка 5 м и висока 6 м, като общата дължина на разположените едно до друго в тунелите жилища е над 5 километра. Всички защитени площи са разположени зад три отделни входа, които издържат на ядрен удар и на радиация. Коридорите са достатъчно широки, за да осигурят механичното транспортиране на тежки съоръжения до почти всяка точка от комплекса, като има и отделни пасажи само за хора.

Всички подземни стаи се обслужват от две системи за климатизация и вентилация с индивидуално управление. На разположение е собствен източник на вода и на енергия, която се осигурява от три дизел-генератора и дублиращи системи, гарантиращи автономна работа без помощ от външния свят. 

Надземните площи са също толкова впечатляващи – няколко сгради за офиси, казарми, електроцентрала, складове, включително и за течно гориво, железопътни линии и депо за поправки, помещения за охраната. Всичко това е зад непробиваема ограда. След заключване на вратите единственият начин за влизане и за излизане от имота е чрез хеликоптер.

В убежището е предвидено да има и колекция от животински видове, архив на най-ценните археологически находки и богатства на света, сейф за ДНК за съхранение и защита на геномите на милиони донори, както и зала с летописи, която да оцелее след всяка катастрофа или бедствие в продължение на няколко години.

Индивидуалните подобрения са сведени до типичните глезотии като басейни, театри, гимнастически салони, кухня, бар, спални и луксозни бани. След като частните жилища са напълно готови и мебелирани, те ще бъдат заключени и охранявани. Собствениците им и персоналът ще имат ограничен достъп до тях преди настаняването. Обитателите ще пристигат със собствен превоз преди заключването на убежището и ще приземяват частните си самолети на близките летища. Те ще бъдат поети от хеликоптери на "Вивос", които ще ги транспортират безопасно до бункера зад заключените врати. Всяко семейство ще плати определена базова сума за съответната жилищна площ плюс дял от разходите за оперативен мениджмънт, персонал, данъци, застраховки, поддръжка, комунални услуги и други. 

Оригиналната цена на комплекса е над 200 млн. евро , а възстановителната му стойност – около 1 млрд. евро. "Вивос" ще направи подобрения на общите площи, включително и на шосетата, ресторантите, пекарните, пивоварните, винарските изби, стаите за срещи на обитателите, молитвените зали и параклисите, класните стаи, занималните, компютърните зали, телевизионните и радиостанциите. Напълно ще бъдат оборудвани болница, фризьорски салон, театри, банките за ДНК и други.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст