ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Има само един постулат: Цветан Василев е виновен

Христо Ботев

Адвокат Христо Ботев е един от юристите, ангажирани със защитата по наказателното дело "Корпоративна търговска банка". Той е защитник на Борислава Тренева-Кючукова – служителка на КТБ, задържана във връзка с обвинението за присвояване на 206 млн. лв. от трезора. Да припомним, че в средата на юли миналата година бяха арестувани четирима души: изпълнителният директор на банката Орлин Русев, главната счетоводителка Мария Димова, заместничката й Борислава Тренева и касиерката Маргарита Петрова. По-късно всички бяха пуснати от ареста, а прокуратурата повдигна задочно обвинение за въпросните 206 мл. лв. и срещу мажоритарния собственик на банката Цветан Василев: за това, че от декември 2011 до 19.06.2014 г. умишлено е склонил служители на банката  да се разпоредят с тази сума. Постепенно броят на обвиняемите по делото достигна до 15 души.

Г-н Ботев, каква е равносметката сега, една година след "инфарктното" лято на 2014 година? Какво се случва в момента с това "мегаобвинение", "прицелено" вече в 15 души?

– Ами най-точно казано… нищо не се случва. Макар че не е така за хората, които бяха замесени в цялата тази история и чийто живот буквално се преобърна. Ако си спомняте, делата за мерките за неотклонение на трите жени, задържани за "присвояване" на 206 милиона от КТБ, бяха на 13 юли миналата година. От тази дата насам те са без работа, както впрочем и изпълнителните директори на банката. Водят някакви дела, основани на Кодекса на труда, но шансовете им да успеят са по-скоро нулеви. Как живеят – те си знаят. Но още тогава Ви казах, повтарям същото и сега: тези жени бяха обикновени служителки от КТБ, те не са милионерки. Живеят в обикновени панелни апартаменти, имат същите проблеми като всички нормални българи. И им е много трудно.

А защо нищо не се случва с обвинението? Не са ли викани Вашите клиенти за нови разпити, за някакви следствени действия?

– Не. Не са викани за никакви действия, поне не и служителките. За последно бяха привикали изпълнителните директори, срещу които повдигнаха обвинения като съучастници на одиторите на KPMG – ще отговарят заедно с тях, защото не били упражнили контрол. Иначе делото го накичиха като коледна елха: имаме пет човека, обвинени за "присвоените" 206 милиона от касата. Останалите са обвинени в безстопанственост – изпълнителните директори плюс шефът на кредитния отдел на КТБ. Към тях накичиха двама одитори от KPMG, отделно са обвиненията срещу бившия подуправител на БНБ Цветан Гунев и предшественика му – общо 15 души са обвиняемите.

От тази "коледна елха", както я наричате Вие, обаче поне до момента нищо не е "светнало" – т.е. няма яснота дали разследването вече върви към края си, ще има ли обвинения, внесени в съда, срещу кого, кога…

– Никой не може да Ви каже това. Очевидно даже и главният прокурор Сотир Цацаров. Той първо каза, че до март делото ще влезе в съда, после удължи срока до май, последно го слушах как обясняваше, че ще стане, но вече без никакъв срок…

Възможно ли е изобщо да бъде внесено обвинение по това дело, без да е разпитан един от ключовите персонажи в цялата история: банкерът Цветан Василев?

– Според мен – не може. Цветан Василев е привлечен задочно като обвиняем. Но местонахождението му е известно и се чака екстрадицията му. А освен това той иска да участва в следствените действия и държи да бъде разпитан – това го е заявявал многократно. При тези обстоятелства внасянето на един обвинителен акт и евентуално започването на съдебно дело със "задочното" участие на Василев би нарушило правата му. Истината обаче е, че него просто никой не иска да го чуе. Не пожела да го чуе и комисията за КТБ в парламента. Предложихме им варианти: да го разпитат в Белград или да направят видеоконферетна връзка – председателката на комисията Десислава Атанасова обаче отказа, циркове нямало да се правят. Всъщност тя не пожела да чуе дори изпълнителните директори.

Очевидно от връщането на Цветан Василев у нас зависи много. Какъв ще е ходът на процеса. Но кога ще стане това, колко още може да се проточи процедурата по екстрадицията му?

– Както знаете, делото бе върнато на първа инстанция заради допуснати процесуални нарушения. Като например това, че е било разгледано на закрито заседание вместо открито, без призоваване на страните. А и защото не са изследвани въпросите относно това, дали процесът в България не е политически, за което се твърди, че има данни, а първата инстанция изобщо не е обърнала внимание на този детайл. Нова дата за процеса няма. Но това, което мога да Ви кажа, е, че Василев иска да се върне у нас. И това той също го е заявявал нееднократно. Въпросът обаче е, че той трябва да има гаранции за живота и здравето си, както и за справедлив процес.

В този ред на мисли, доколко е верен слухът, че в Сърбия е имало двама задържани по подозрение за готвено покушение срещу Цветан Василев?

– И аз знам за това, информацията според мен е от напълно достоверен източник. Чух само, че става дума за двама бивши членове на паравоенни формирования и че има подозрения, че са натоварени с поръчка срещу Василев. Но това е всичко, което знам. Няма как да не прави впечатление обаче, че това се случи, след като Василев предупреди, че може да каже много неща и че има и документи. И с това очевидно е предизвикал нечие неспокойство.

Не е ли странно, че всички власти в държавата се кълнат, че искат Василев да се върне възможно най-бързо у нас, а нито една институция не направи нищо, за да "забърза" този процес?

– Вижте, никой не може да кара сръбския съд или сръбското правителство да направят каквото и да било, те не могат да бъдат принудени нито да се "забързат", както Вие казвате, нито да екстрадират или да не екстрадират някого. Но пък истината е, че Цветан Василев просто никой не го иска у нас. И това е очевидно – идеята е той да стои далече. Защото, ако е тук, ако се среща директно с хората, ще е друго. Не съм сигурен, че тези, които сега мишкуват тук, щяха да го правят, ако Василев си беше в България. Капсулираха го и го изолираха, а когато се върне – най-вероятно вече ще е късно.

Добре, но колко време може да продължи това чакане? Ако се изтърколят така две години, според НПК всеки обвиняем може да поиска делото му да бъде внесено в съда – независимо от това дали разследването е приключило и дали са събрани всички доказателства. А в тези случаи присъдите обичайно са оправдателни. Това ли ще се случи и с обвиненията по казуса "КТБ"?

– Не бих се учудил да се стигне и дотам. Говорите ми за текста на чл.368 от НПК, според който ако от привличането на определено лице като обвиняем за тежко престъпление са изтекли повече от две години, обвиняемият може да поиска делото да бъде разгледано от съда, независимо от това на какъв етап се намира разследването. Това е право на всички обвиняеми, включително и на тези по делото "КТБ". И те, заедно с адвокатите си, ще могат да направят този избор, ако се стигне дотам –  т.е. ако след една година досъдебното производство все още така "висящо", както е сега. И ако дотогава чл.368 и следващите от НПК не бъдат отменени. Защото ако си спомняте,  точно това се случи по време на първото управление на Бойко Борисов. Върна го Народното събрание по времето на  Орешарски. Така че не бих се изненадал текстът от закона да бъде отменен отново – "благовидни" причини за това ще се намерят винаги.

А има ли шанс разследването все пак да приключи след година? И какво става всъщност с обещаната от прокуратурата международна експертиза, която да прецени "дупката" в КТБ и да послужи като основа за прецизиране на обвиненията по делото?

– Честно казано, аз съвсем не съм сигурен, че такава международна експертиза изобщо ще има. Тя все още не е назначавана. А според мен причината може да е повече от прозаична: липса на пари. Знаете ли колко струва работата на едни такива международни експерти? Чух само, че са поискани над 2 млн. лв., при това само за един сегмент от материалите, които  трябва да бъдат изследвани заради делото. Такива пари прокуратурата просто няма как да задели.

Как смятате, защо се случват тези "издънки" и ще търси ли действително прокуратурата истината за случилото се в КТБ? Или си играе някаква своя игра?

– Не знам. Но за мен е явно, че има някаква игра и че може би е поет някакъв ангажимент, който се изпълнява до дупка. Защото нямам обяснение как така например главните свидетели на прокуратурата още не са обвиняеми след всичко, което направиха – един си признава, че е фалшифицирал подписи, друг гони хората по улиците да му прехвърлят акции от фирми и  разпродава имущество като невидял. Ами сами преценете: основният свидетел на прокуратурата продаде на близък свой приятел 160 дка в Бяла, в полза на фирма на същия си приятел ипотекира и сградата на банката на площад "Гарибалди" в София. Продадена бе и сградата на "София Прес", а можем да продължим още и с други имоти. Всичко това става под носа на всички, които говорят как държавата и нейните интереси трябва да бъдат защитавани на всяка цена. Примерите, които соча, са реалност, но за това никой не говори – нито финансовият министър, нито някой прокурор, нито депутати. А когато ние сме подавали жалби и сигнали за всичко това в прокуратурата, отсреща се мълчи – никаква реакция, като че ли сме погнали някакви свещени крави…

Вярвате ли, че след като синдиците започнаха да внасят камари от молби за обявяване във фалит на фирми със задължения към КТБ и да атакуват извършените сделки и прихващания, истината за това кой кой е в тази история ще излезе наяве?

– Ще видим. Но първо трябва много внимателно да проследим кои сделки изобщо ще бъдат атакувани. Защото се говори, че има "бял" и "черен списък" със сделки. Да видим дали тези, които направиха най-сладките цесии, изобщо някой ще ги потърси. Да видим какво ще се направи с "Рубин" – Плевен, с едни цесии от КТБ към Първа инвестиционна банка и други от този род… Но понеже питате за истината: според мен към този момент истината за това, което се е случвало действително във или около КТБ, няма как да излезе – просто никой не я иска. Има само една истина, налагана като постулат: Цветан Василев е виновен. Линията е ясна. А всяка друга линия е отклонение от партийната и няма как да е вярна. Но истина е също и че беше съсипано нещо, което сега с години ще го плаща целият народ, поколения наред. Само защото някой искаше да открадне определени предприятия, сега ще патим всички. За всички е ясно, че целта всъщност далеч не е била банката, а предприятията – като "Виваком" например, което е най-сладката хапка.

Но това се говори вече месеци наред, и то съвсем открито. Защо не го чуват политиците и не реагират – глупави ли са, не разбират ли, или просто са зависими?

– Според мен Бойко Борисов просто го подведоха. Скриха оздравителните планове за КТБ, които бяха предложени – спомняте си, говореше се за ЕПИК и за възможни инвеститори, чрез участието на които можеше да се спре сривът в банката. Имаше идеи и за това как да се подходи с негарантираните влогове. Но народът, данъкоплатците дори не разбраха, че има такъв план. Шефът на БНБ Иван Искров излезе и каза, че замисълът е несериозен, а Бойко Борисов веднага повтори същото. Според мен тогава просто го подведоха. И вместо да дойдат едни свежи пари в държавата, той просто загроби поколения напред да плащат обезщетения.

Обезщетения на кого?

– Ами на всички, които ще осъдят държавата. А делата в европейските съдилища вече се роят. Знам също и че оманците вече са завели дело в Арбитражния съд във Вашингтон и това дело е било образувано още през февруари. Но други подробности не мога да Ви кажа. Така че развръзката на казуса "КТБ" няма да дойде скоро.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст