Бизнесът излиза на протест заради цената на тока

електропреносна мрежастълбоветок

На 1000 предприятия ще спрат работа за час от 11 до 12 часа в знак на протест заради повишението на цената на тока между 13 и 20%. Фирмите, които са едни от най-големите консуматори на ток, ще изразят недоволството си чрез изключване на захранването и спиране на производството. За час потреблението на ток да спадне със 160 мегавата, но не се очаква това да предизвика проблеми в мрежата.

В протестите ще участват четирите големи работодателски организации – Конфедерация на работодателите и индустриалците в България, Българска стопанска камара, Асоциация на индустриалния капитал и Българска търговско-промишлена палата.

От там съобщиха още, че в рамките на час пред порталите на предприятията ще се провеждат митинги, на които работодатели, работници и служители ще изразят мнението си за ставащото с цените на тока за индустрията. В протестите ще се включат над 160 хил. души. Според бизнеса това ще доведе до съкращения и фалити на по-малките фирми.

Най-масово недоволството ще бъде в Стара Загора и Казанлък, където работниците в предприятията ще излязат на протестни шествия. Протести ще има в общо 34 града.  

Енергийното министерство съобщи, че подготвя преференции за бизнеса заради по-скъпия ток. Мерките обаче ще облекчат едва 30 фирми. Преди дни пък премиерът Бойко Борисов обеща, че ако бизнесът излезе на протест срещу увеличението на цената на тока, той ще се присъедини към него.

В сряда на среща представителите на правителството, на бизнеса и синдикатите постигнаха консенсус цената на тока за промишлеността да се повишава прибързано и под натиск. Те се съгласиха още да се създаде Обществен съвет, който да наблюдава реформата в енергетиката. Обмисля се и възможността за създаването на нарочен фонд, който да покрива дисбалансите и да играе буфер в системата.

"Протестът не е конкретно срещу правителството. Той е срещу това, което с случваше в енергетиката през последните 25 години и срещу всичко, което продължава да се случва. Бизнесът иска да създава още работни места и да вдига заплатите, но без спиране на кражбите и злоупотребите в енергетиката, това няма как да се случи. Затова протестът ще е ефективен и основната идея е да се стигне до реформи", заяви тогава председателят на КРИБ Кирил Домусчиев.

Междувременно вчера парламентът даде възможност да се удължи с един месец до 31 юли и регулаторният период, който приключва в края на юни. Това стана възможно с промени в Закона за енергетиката, които бяха приети набързо на първо и второ четене. Така планираното поскъпване на тока за промишлеността от 1 юли с 20% се отлага с месец.

Според председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов обаче всяко отлагане на реформите в сектора ще доведе до още по-голямо затъване на Националната електрическа компания и фалит.

Днес се очаква енергийният регулатор да реши дали да отложи увеличението с месец.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст