Данъчни тарикати остават без лобисти

ламасур

Водещи световни компании ще бъдат лишени от лобисти в Европарламента като наказание за това, че отказват да сътрудничат на разследвания за избягване на данъци. Това реши Специалната комисия за данъчни постановления на ЕП, която бе съставена непосредствено след скандала "Люкслийкс" в края на миналата година. Тогава стана ясно, че 340 компании са ползвали схеми за данъчни преференции в Люксембург. Комисията не е преставала да иска съдействие от компании, но успехите й засега са повече от скромни.

До 5 юни разследващите получиха всичко на всичко един положителен отговор на 15-те покани за изслушване, които бяха отправили към най-големите заподозрени в избягване на данъци. Той дойде от нефтения гигант Total.

След като комисията възропта, че отсъствието от изслушванията е недопустимо, още три компании потвърдиха явяването си – Airbus, BNP Paribas и Scottish & Southern Energy.

Следващите срещи са насрочени за 2 юли, но засега IKEA, Coca-Cola и Walt Disney не са отговорили на поканата. Philip Morris и Facebook просто са я отклонили, а Barclays и Google са се съгласили само да изпратят писмени отговори. Още пет компани – McDonalds, Amazon, Fiat, финансовият конгломерат HSBC и пивоварите InBev – са оправдали неявяването си с водещи се в момента разследвания срещу тях, което бе квалифицирано от представители на ЕП като "фалшиво извинение".

"Най-големите нарушители решиха да не се явят, но ние ще го запомним", заплаши председателят на комисията, френският евродепутат Ален Ламасур.

Ламасур предупреди, че ще посочи на комисиите, занимаващи се с Единния цифров пазар, кои компании са отказали сътрудничество, така че лобистите им да бъдат натирени. Очаква се това да подейства на Google, Facebook и Amazon.

Плановете на комисията са още по-мащабни – да отнемат акредитациите за Европарламента на лобистите на всички провинили се компании.

Евродепутатите биха могли да почерпят и от чуждия опит, например от Комисията по държавните сметки към британската Камара на общините, която разпита Google за данъчните й практики, позовавайки се на нареждане на кралицата. Работата е в това, че според британското законодателство призоваването от страна на коронована особа има задължителна сила, така че поне на теория неизпълнилите го шефове на Google биха могли да бъдат хвърлени в Тауър. По този повод Ален Ламасур предложи бъдещите изслушвания на неговата комисия да бъдат извършвани в Камарата на общините, така че ръководителите на компаниите да ги е страх да клинчат.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст