Пожарът на бунта обхвана и затворите

Затворите също тръгнаха на бунт. На 23 юни в Софийския централен затвор имаше необичайно "Събрание на открито", организирано от надзиратели и служители в "спецзаведението". Служителите искаха да изразят с този акт своето недоволство от предстоящото съкращаване на 38 души от щата на ведомството. Протеста подкрепиха колеги на столичните надзиратели от цялата страна.

Ден по-късно обаче (в сряда, 24 юни) правителството все пак одобри съкращенията. От постановлението на МС стана ясно, че системата на правосъдното министерство ще "олекне" с 571 щата, разпръснати главно из т. нар. второстепенни разпоредители към министерството – дирекциите "Съдебна охрана", "Изпълнение на наказанията", Агенцията по вписванията, Националното бюро за правна помощ и други. От самото министерство ще излязат едва 14 чиновници.

Целта на съкращенията е очевадна: за да се спестят пари, а и за да се изпълни прословутото постановление на Министерския съвет, с което всички държавни ведомства бяха "подтикнати" да си оптимизират персонала съобразно орязаните им бюджети.

Голяма част от тези бройки са "кухи", те не са заети и служат само като генератор за преразпределяне на средства в края на годината – под формата на прословутите 13-и заплати. Съкращенията обаче със сигурност ще засегнат и работещи служители. И точно заради това протестират надзирателите: те твърдят, че и без това сега работят с възможния минимум от хора. А по-голямо свиване на щата заплашва самата сигурност в затворите.

Единственото утешение за надзирателите бе едно лаконично изявление на правосъдното министерство, с което то потвърди намерението си да не пипа щатовете на охранителите и надзирателите. Както и обещанието, че диалогът по места ще продължи и едва след него ще се решава кой от служителите ще бъде съкратен и кой ще остане.

Впрочем, също тази седмица за пореден път се наложи да се търсят пари, за да се покриват по спешност натрупани задължения на затворите. Оказа се, че само за последните шест месеца заведенията за лишаване от свобода са натрупали нови 3.5 млн. лв. задължения над определените си бюджети, които спешно трябва да бъдат покрити. Затова сега шефовете на правосъдното министерство искат разрешение да пренасочат средства от други пера, за да могат да платят тока, храната, водата и другите консумативи за издръжката на затворите.

Като се прибавят и сякаш нескончаемите дела, с които пандизчии съдят държавата в Страсбург и печелят обезщетения заради нечовешките условия, при които излежават присъдите си, "затворническият проблем" съвсем заприличва на "ромския" – дълго пренебрегван, замитан под килима, но все по-обхватен и по-невъзможен за решаване.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст