Лихвите може да мръднат още през 2015 г.

евро пари

Николай Ваньов, CFA

Експерт FI и деривати, Инвестбанк АД

 

Постоянните промени след срещите на различни равнища за решаване на гръцкия проблем раздвижиха сериозно котировките на основните ДЦК, понижиха чувствително ликвидността на пазарите, тъй като главните играчи там предпочитат да стоят по-далеч от активната търговия, докато не се очертае ясно в каква посока ще се излиза от сегашната ситуация.

Пазарите все още са ориентирани към ръст на доходностите – доказа го покачването на стойностите по почти всички позиции още в началото на седмицата. Раздвижването предизвикаха сравнително позитивните новини от срещата на еврогрупата. Въпреки че до ясен отговор на въпроса „какво се случва с Гърция“ не се стигна, леката промяна в положителна посока на нагласите доведе до ръстове на доходностите по основните евро-ДЦК, които оформиха и седмичното им повишение. В петък немските десетгодишни бундове се търгуваха при търсена доходност до падежа от 0.861 процента. Седмичният ръст бе 11.1 базисни точки. Промяната на дохода на сходните по матуритет френски ДЦК се изразяваше в повишение от 8.3 базисни точки – до 1.241 процента.

Междувременно на конференцията на сп. "Юромъни" във вторник, където се бяха събрали основните портфолио мениджъри и представители на главните институции в еврозоната, се очертаха интересни насоки на развитие на пазарите. Както и явни неразбирателства между страните. Докато инвеститорите се оплакваха от ниската ликвидност, сочейки като главни причини засилените регулации (напр. Базел 3), както и програмите по стимулиране на икономиките от паричния съюз, институционалните представители призоваваха за „спокойствие“ и „адаптация към по-високата волатилност“.

Добрите новини от преговорите на срещата на еврогрупата в началото на седмицата, както и доверието в способността на европейските институции да ограничат последиците от евентуален гръцки фалит, дадоха базата, върху която доходностите по книжата, емитирани от страните от периферията на еврозоната, поеха надолу. Седмичният спад на доходността на десетгодишните испански ДЦК се равняваше на 17.3 базисни точки – до 2.095 процента. Промяната при италианските дългове с подобен срок до падежа бе с -16.4 базисни точки – до 2.114 процента.

Търговията с британските джилтове също бе динамична в резултат на променящата се ситуация в еврозоната, а и заради положителните икономически данни, които накараха някои анализатори да посочат края на лятото като възможен момент за повишаване на основната лихва на Острова. Доходностите по десетгодишните джилтове нараснаха със 7.8 базисни точки през изминалата седмица, достигайки 2.122 процента. Силно положителни бяха и данните, идващи от САЩ, където потребителските разходи нараснаха с най-силен темп от шест години насам според данните за май. При това положение изглежда много вероятно първото повишение на основните лихви от 2006 г. насам да стане още през 2015 година. В края на седмицата десетгодишните трежърита се търгуваха при търсена доходност от 2.393% и ръст от 13.4 базисни точки.

 

Коментарът не представлява препоръка за покупка или продажба на ценни книжа

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Къде смятате да прекарате лятната си почивка - в България или в Гърция?

Подкаст