Нов шеф, нов късмет за СГС

Калоян Топалов

Висшият съдебен съвет избра (в сряда, 24 юни) за шеф на Софийския градски съд Калоян Топалов. Той всъщност беше единственият съдия, който се осмели да кандидатства за овакантения след скандал пост на Владимира Янева.

Топалов е съдия от 1999 г., идва в СГС през 2012 г. като командирован, но впоследствие печели конкурс и остава като титуляр. По време на обсъждането на кандидатурата му във ВСС негативна оценка за работата му така и не се чу. А най-много похвали съдията получи за куража да се кандидатира за председател на един неатрактивен съд, който има "катастрофален имидж". Така описа ситуацията председателят на ВКС Лозан Панов. В крайна сметка Топалов получи одобрението на 14 от членовете на ВСС. В негова подкрепа гласуваха хора, които обичайно медиите "разпределят" в различни лагери.

Какво обеща новият началник? Ще опита да върне СГС към нормалността, възможно най-далеч от скандалния имидж, който си спечели в последните години: "Съдът трябва да започне да работи нормално и да дава на обществото бързо и качествено правосъдие", каза той веднага след като бе избиран.

Според новия шеф на СГС сред първите проблеми, които трябва да бъдат решени, е неравномерното разпределение на делата между магистратите в съда. Освен това стана ясно, че той ще иска да се "активизират" съдебните помощници, а и самите съдии, за да си пишат делата в срок – защото на "сметката" на някои магистрати се водят по 250 неизписани дела. Случайното разпределение на делата е третият голям проблем за бързо решаване. Още повече че напоследък той се превърна и в една от лошите "визитки" за СГС. Топалов заяви, че още това лято ще поиска преинсталиране на софтуера и ограничаване на всяка възможност за нерегламентиран достъп до деловодството и до системата за разпределяне на делата.

Да припомним, че в момента Софийският градски съд се управлява от съдията от ВКС Владимир Йорданов, който пое временно функциите на негов председател. А до това се стигна, след като Владимира Янева бе принудена да подаде оставка покрай скандала "Червеи" и незаконните разрешения за подслушване, подписвани по нейно време. След оставката на Янева от ръководството на СГС се оттеглиха и почти всичките й заместници, с изключение на съдия Петя Крънчева. Новият председател тепърва ще си избира нов екип.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст