Прокуратурата отказа разследване по сигнал на Радан Кънев

Парламент Радан Кънев - Реформаторски блок

Пресцентърът на прокуратурата съобщава, че в Софийска градска прокуратура /СГП/ е постъпил сигнал от Радан Кънев – народен представител в 43- то Народно събрание, адресиран до главния прокурор. Сигналът бе разпространен и в медиите.

В сигнала си Радан Кънев твърди, че е получил информация, че в Варна, приближени до управляващите партии, събирали пари от името на народни представители за търговия с влияние, като заявявали, че по този начин ще организират незаконно манипулиране на резултати от конкурс за частни нотариуси. Народният представител получил информация, че името му било намесено в подобна схема, като лицата твърдели, че събират пари незаконно от негово име, които ще му бъдат предадени с цел да получат подкрепа в конкурс за нотариуси, организиран от министерство на правосъдието.

Софийска градска прокуратура е извършила проверка, в хода на която са снети обяснения от Радан Кънев. Единственото допълнено от депутата Кънев обстоятелство е, че е получил отразената в сигнала му информация от различни лица, които не познава и не може да посочи конкретно. Пояснил е също, че сигналът е целял предприемане на превантивни мерки от контролните органи за избягване на подобни схеми за измама.

От изложеното в сигнала и допълнителните обяснения не може да се направи извод за осъществено от обективна и от субективна страна престъпление „търговия с влияние“, тъй като не са предоставени каквито и да било данни да са предоставяни дар или облага на трето лице, което да осъществи целеното влияние при вземане на решение. По тези съображения, предвид липсата на данни за извършено престъпление от общ характер, включително и търговия с влияние, на 08.04.2015 г. СГП е отказала да образува досъдебно производство.

По преписката е извършен инстанционен контрол от Апелативна прокуратура-гр. София и с постановление от 19.06.2015 г. отказът на СГП да разпореди разследване по сигнала е потвърден.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст