Схема за милиони с почистването на коритото на река Чепинска

Кариера магистрала камион строеж

Вече години наред фирма „Стройкомерс” има разрешение да чисти коритото на река Чепинска – един километър по продължението на реката с дълбочина около метър и половина. Целта е то да бъде освободено от наносите, за да тече водата свободно и да се ограничат рисковете от бъдещи наводнения. На място обаче екипът на bTV заварва точно обратното. Коритото на реката е издълбано много повече от позволеното, а част от нивите наоколо вече не съществуват.

Хора от няколко села в общината разказват, че само до преди месеци това е било тясна и спокойна река. Според тях вместо да почиства реката от наноси фирмата започнала да добива камъни и други строителни материали. Ненужните отпадъци изхвърляла директно върху нивите.

Подземни богатства са изключителна държавна собственост и могат да се добиват само с концесия. „Стройкомерс” обаче извлича камъни и чакъл без да има такава. Всичко се случва през нощта. А нивите, които уж не били затрупани, вече ги няма. Например Стойчо Секулов наследил от баща си нива. През нея сега минава път, който превозва материалите от реката до складова база. А миналата година – вместо ечемика, който засял, открил насип.

Всички сочат като отговорен бизнесмена Марин Рачев. По документи обаче „Стройкомерс” не се води на него. С този аргумент той отказва и  разговор с хората на bTv. Формален собственик е сестра му Татяна Петлова, която пък затваря телефона, след като ѝ се обаждат от медията. Съсобственик на дружеството е сестрата на Марин Рачев – Йорданка Стефанова, тя е и управител на „Стройкомерс”. Пред камерите тя твърди, че имат разрешително, затова и добиват. На въпрос откъде са извадените камъни, Стефанова отговаря: „От космоса, изпратиха ги извънземните”.

От въздуха се виждат струпани огромни количествата строителни материали. Хората твърдят, че са от река Чепинска. Те многократно надвишават 14-те хиляди кубика наноси, които фирмата има разрешение да добива. Базата за съхранение се оказва недостатъчна за добитите камъни.

Кметът на Септември Петър Бошев е обезпокоен, защото знае, че добитите от реката строителни материали се използват за изграждане на релсовия път между Пловдив и Септември. „Това е материал, който най-вероятно после ще влезе в употреба като някаква подложка за линията, по която ще минава скоростният влак”, казва той. В студиото на „Тази сутрин” кметът на Септември заяви, че нощем се копае непрекъснато. Бошев обясни, че е бил много настоятелен пред институциите да започнат проверки. Дори ги е предупредил, че е говорил с bTV, за да могат да си свършат работата. Според него се печелят милиони от незаконния добив.

Това е част от обръчите на ДПС, заяви и председателят на парламентарната комисия по сигурност Атанас Атанасов. По думите му такива неща се случват, защото законът не е равен за всички, има политически чадъри, затова Реформаторският блок настоява за реформа в правосъдието.

След като bTV направи репортажа, от Министерството на околната среда и водите съобщиха, че отнемат разрешителното на „Стройкомерс” да почиства река Чепинска.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст