Валутните пазари изчакват референдума

валути

Фактът, че южната ни съседка не се издължи на МВФ на 30 юни, повлия зле на единната европейска валута. Търговията с нея слезе в нов, по-нисък диапазон към зелените пари между 1.050 и 1.12 щ. долара за едно евро. Непрестанните коментари, прогнози, предложения и контрапредложения обаче пренаситиха публичното пространство и отегчиха мнозина от пазарните играчи, които, подобно на повечето инвеститори, решиха да изчакат без паника изхода от референдума на 5 юли, преди да градят по-сериозни нови валутни позиции. 

Публикуваните през седмицата фундаментални показатели на еврозоната не бяха особено впечатляващи. Индексът за производствената активност на блока през юни достигна 52.2 пункта през юни – най-високата им стойност за последните 14 месеца, но пък едва с 0.3 точки над майските 52.2 пункта. 

Внесените през миналия месец нови молби за обезщетение при безработица в Испания са намалели с 94 727 броя при очаквано понижение от 125 хил., а броят на безработните испанци за последните 12 месеца е паднал с 329 397. Юни е най-показателният месец за летните назначения, така че резултатът показва, че съсипаният местен пазар на труда продължава да изостава от икономическото развитие. Трудовите контракти, сключени през лятото, по правило са временни и са валидни до края на сезона. От началото на годината броят на постоянните трудови договори е нараснал с 18 процента. Централната банка на Испания очаква БВП на страната да нарасне с 3.1% през тази година, но безработицата ще се задържи над 20 процента. 

Зелените пари поевтиняха към кошницата от валутни конкуренти на 2 юли, след като публикуваните данни за щатския пазар на труда се оказаха по-слаби от очакванията. А този факт отлага най-вероятно за януари 2016-а началото на възходящия лихвен цикъл на Федералния резерв. Загубите на американската валута обаче бяха ограничени заради неизвестността около изхода на гръцкия референдум предвид твърде близките очаквани резултати от гласуването "за" и "против" предложените от международните кредитори мерки за продължаване на драстичните икономии. 

Щатският пазар на труда е направил крачка напред и крачка назад през юни – създавани са работни места, но трудовите възнаграждения са останали без промяна спрямо май, а работната сила е намаляла. 

Наетите по трудов договор извън селското стопанство са се увеличили с 223 хил. души през миналия месец (при очакван повишение с 233 хил.) след майския ръст от 254 хил., обяви щатското министерство на труда на 2 юли. Същевременно, в резултат на ревизиите, от обявените за април и май данни бяха извадени общо 60 хил. работни места. Юнската безработица се е понижила до 5.3 процента. Средната часова надница при частните работодатели се е задържала 24.95 щ. долара през юни, като ръстът й за последните 12 месеца е бил едва 2 процента. Делът на американците в трудоспособна възраст от общата работна сила се е свил до 62.6% – най-ниската стойност от октомври 1977-а насам. 

Подемът на щатския долар се е забавил през тази година, той е добавил само 5.6% към пазарната си оценка към валутите на десетте най-развити световни икономики, които следят индексите на агенция "Блумбърг", срещу цели 20% ръст през последните 12 месеца. Еврото е паднало с 4% от 31 декември 2014-а насам, а японската йена е поскъпнала с 2.5 процента.

У нас

междубанковият валутен пазар през седмицата беше активен. Средният дневен валутен оборот достигна млн. евро (млн. лева). Сделките в щатски долари имаха % дял от купената и продадена валута.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст