Столтенберг: НАТО не прави нищо в България, ако тя не го поиска

йенс столтенберг

НАТО не прави нищо в България, освен ако тя не го поиска. В това увери генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг пред БНР. По думите му присъствието на натовски войски в Черно море и на българска територия не е продиктувано от непосредствена необходимост.

„Искам да подчертая, че българите решават какво правим съвместно в страната ви. Всички трябва да разберат, че НАТО е тук, за да защитава всички съюзници, включително България на принципа "един за всички – всички за един". Не виждаме непосредствена заплаха за нито една държава-членка на НАТО, в това число за България. Въпреки това, живеем в променена и по-опасна среда на сигурност. Тя се дължи на заплахата от ИДИЛ на юг, на насилието в Ирак, Близкия изток и Северна Африка, което вдъхновява за терористични атаки в собствените ни държави – видяхме го в много европейски страни, включително в България. После идва съвсем различната заплаха от Изток, където виждаме една по-нападателна Русия, която от години инвестира значителни суми за отбрана и тежко въоръжение. Тя демонстрира желание да използва сила, за да променя граници, като анексира части от територията на съседна държава. Случаят с Крим е първият от края на Втората Световна война насам. Затова трябва да се адаптираме към по-опасната среда на сигурност. Точно това правят заедно България и НАТО", подчерта Столтенберг.

Генералният секретар на Алианса уточни, че България сама решава от какво натовско оборудване или присъствие има нужда: „Всички източноевропейски съюзнички поискаха повече военно присъствие, включително България. Става дума за повече учения и за вече споменатия команден център с 40 души персонал, половината от които български офицери".

Решението на САЩ да предислоцира тежко въоръжение в България е взето на двустранна основа чрез споразумения със съответните държави, където отива тази техника, обясни Йенс Столтенберг. „Целта на това преместване на машините е те да участват във военни учения в 7-те страни. Всъщност държавите скоро могат да станат и повече. Разбира се, за САЩ постоянното превозване и връщане на тежко въоръжение през Атлантическия океан всеки път, когато се провеждат тренировки, е много скъпа и неефективна процедура. Ето защо, причината за предислоцирането в Европа, е улесняването на ученията. За мен е важно, когато има по-напрегната среда за сигурност, да отвръщаме по отбранителен и пропорционален начин", добави генералният секретар на НАТО.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст