ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Иранската сделка сваля цените на петрола

иран нефт петрол

Цените на петрола са паднали с над 2% и са стигнали тримесечно дъно след новината за споразумението за ядрената програма на Техеран. Сделката включва отслабване на санкциите спрямо Иран и постепенно повишение на иранския петролен износ.

Фючърсите на петрола тип "брент" с доставка през август се понижават с 2.11% към 56.63 долара за барел, докато тези на американския лек суров петрол се понижават с 2.13% към 51.03 долара за барел, достигайки най-ниски нива от средата на април.

Според анализатори ще е нужно доста време (до края на настоящата година или дори до средата на 2016 г.), преди Иран да възстанови напълно капацитета си за износ на нефт, и то ако скоро наистина бъдат отслабени. Дори и слабо първоначално повишение на иранския петролен износ обаче ще бъде достатъчно за по-нататъшно сериозно понижение на цените, тъй като пазарите на петрол вече имат пренасищане на предлагането над реалното търсене е с около 2.5 млн. барела на ден.

Наложените преди години санкции спрямо Иран ограничиха петролния му износ до едва малко над 1 млн. барела на ден. Евентуалната им отмяна обаче може да доведе в рамките на година до повишение на износа от Ислямската република до 60 млн. барела на ден, показва проучване на Ройтерс.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст