ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Ботевградски нонсенс

Кметът на Ботевград Георги Георгиев

Буквално броени месеци преди изборите Софийската окръжна прокуратура реши да поиска предсрочно прекратяване за мандата на кмета на Ботевград Георги Георгиев.

Кметът, който кара трети мандат на този пост, от години е "любим герой" както на медиите, така и на прокуратурата, и на ред още държавни институции – самият той признава, че е имало времена, в които срещу него са се водили едновременно по 34 проверки. Неотдавна отново се вдигна шумотевица, че са го отвели на разпит в прокуратурата заради поредния сигнал  – при това с белезници, защото не се явил сам. Скандалите, в които бе забъркано името му само през последните месеци, включват и доклад на Сметната палата, който изобилстваше от констатации за нарушения при разпореждането с общински имоти и при провеждането на обществените поръчки. Още се помнят и журналистическите разследвания за имотните сделки на сина му Даниел Георгиев – вече бивш депутат от ГЕРБ, който за кратко "пристана" и на Николай Бареков. Преди месеци журналистите извадиха наяве как кметският син е станал съсобственик в голям брой бивши общински имоти по една простичка, но безотказна схема: терените първо са били продавани на търг на обикновени жители на Ботевград, а впоследствие те пък продавали на кметския син по 1/10 част от тях на безценица. И пак започна поредната проверка.

Всичките тези скандални истории и разследвания обаче очевидно не са довели до нищо. Защото сега прокуратурата поиска кметът да бъде отстранен от поста си не заради извършено престъпление, не дори и заради съмнителна поръчка или сделка с общински имот. А защото участвал в търговско дружество и фигурирал като негов управител в регистрите на държавата, а по закон нямал право на това. "Мегаобвинение", което, съвсем честно казано, просто никой не очакваше. Но пък е твърде показателно за това, че прокуратурата очевидно няма друго оръжие срещу кмета.

Всъщност, за какво става дума?

Според Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА) кметовете нямат право да извършват търговска дейност или да участват в управлението на търговски фирми. Законът дава един месец срок след изборите, в който кметовете да "изчистят" търговските си биографии. Ако не го направят и после се констатира подобно участие, се стига до "несъвместимост" с правилата за заемане на кметския пост, която се отстранява само по един начин: с предсрочно прекратяване на мандата на сгафилия управник.

Ето в това прегрешение прокуратурата обвинява кмета Георгиев. Обвинителите са установили с една справка в регистър "Булстат" и забележете: "при лична прокурорска проверка на фирменото дело", че кметът още се води управител и съдружник в търговско дружество "Керам -97" ООД и че не е подавал молба да бъде освободен нито през 2011 г., когато бил избран за кмет за трети пореден път, нито по-късно.

Именно с този мотив на 5 юни тази година Софийската окръжна прокуратура пише сигнал до Общинската избирателна комисия в Ботевград и й изпраща всички документи, като настоява ОИК да провери случая и да се произнесе: да спази закона и да отстрани кмета от поста му. Но на 26 юни  ОИК-Ботевград отказва да направи това.

Прегрешението си е прегрешение. Въпросът обаче е има ли изобщо има такова дружество? "Проверихме в търговския регистър и установихме, че фирмата, за която става дума,  изобщо не е действаща. Тя е трябвало да деноминира капитала си още през 1999 г., но това така и не е направено. Вярно, дружеството фигурира в регистър "Булстат", но на практика това нищо не означава – в Търговския регистър изобщо го няма. Капиталът му не е деноминиран, а и то очевидно не извършва никаква дейност. Това беше и основният ни мотив, с който отказахме да прекратим мандата на Георгиев", пояснява председателят на ОИК-Ботевград Стоян Стоянов.

Всъщност бързата репортерска проверка в регистрите установи, че на името на кмета се води не едно, а две такива "неденоминирани дружества": освен в "Керам-97" ООД Георгиев се води управляващ и в държавните "Конструкционни изделия" ЕАД – предприятие за производство на строителни материали в Ботевград, което първо е обявено за приватизация, а после изпада в несъстоятелност. Но и до ден днешен се "води" в регистъра "Булстат" като живо и истинско, при това управлявано от кмета. В този случай на реално нарушение – за незаличеното участие в тази фирма, обаче от Георгиев не се търси отговорност.

Има и още един чисто юридически нюанс, който също е любопитен: Търговският закон предоставя точно на прокуратурата правото да поиска от съда прекратяването на фирмите с недоминиран капитал. Нещо, което е трябвало да бъде направено още в края на 2000 г., когато изтече срокът за деноминация на фирмените капитали и за пререгистрация на дружествата – оттогава споменатото "Керам-97" не отговаря на законовите изисквания и прокуратурата спокойно е можела да поиска прекратяването му от съда.

Това обаче така и не се е случило – цели три петилетки, или, иначе казано,15 години тази фирма – "Керам-97", е "престояла" в регистрите неправомерно, без на никого да му направи впечатление, че съществува. Но пък сега мандатът на кмета може да бъде прекратен заради тази несъществуваща реално фирмена деятелност.

Историята вече е в ръцете на съда, защото прокуратурата протестира срещу отказа на ОИК-Ботевград да прекрати предсрочно мандата на кмета. Делото ще се гледа в Административния съд в София-град, който трябва да реши, първо, дали прокуратурата изобщо има правен интерес да оспорва това решение на ОИК. И второ – доколко това оспорване е основателно. След което решението на АССГ- каквото и да е то, подлежи на обжалване и пред ВАС.

Междувременно самият Георгиев вече публично обяви в телевизионно интервю, че се смята за абсолютно невинен. А каза дори и нещо повече: според него се е превърнал в мишена на "хора със сериозно обществено политическо влияние", чиято цел е да бъде отстранен от предстоящите местни избори. "Преди около година-година и половина срещу мен и семейството ми започна едно мащабно разследване, което според мен си е чисто преследване. Явно съм неудобен на някои хора със сериозно обществено политическо влияние. Целта е една: да не се явя на предстоящите избори, защото може пак да ги спечеля. През 2013 г., по искане на Главна прокуратура, бе извършена проверка за сделките с имоти във всички общини. И имам постановление, в което черно на бяло е записано, че в Ботевград няма констатации за нарушения. Семейството ми е проверявано неколкократно, всички имоти на сина ми са купени законно от свободния пазар – и това също го пише в постановлението на прокуратурата. А строежът на къщата за гости на дъщеря ми става с кредити, които сме теглили аз и жена ми", казва кметът.

Какво ще стане на предстоящите избори? "Ако жителите на Ботевград ми подскажат, че отново ме искат за кмет – ще се кандидатирам", казва Георгиев. Само да припомним още един факт: дотук кметът Георгиев е печелил поста с подкрепата на една твърде пъстра палитра от политически партии: подкрепяли са го БСП, НДСВ и ГЕРБ. Но, както казва той, не партиите избират кмета, а хората.

Историята с ботевградския кмет можеше да бъде подмината като поредната лична драма на човек, заемащ ръководен пост. Всъщност до подобни атаки заради "спящи" фирми в Търговския регистър не се стига за първи път.

Вероятно почти никой не помни, че например бившият кмет на Банско Александър Краваров, подкрепен за поста от ГЕРБ и ВМРО, също беше на косъм да падне от стола си през 2008 г. заради участието си в борда на общинското дружество "Топлофикация-Банско". Тогава молбата за прекратяване на правомощията му бе подписана лично от премиера по онова време Сергей Станишев. Но и тогава ОИК отказа да го отстрани, защото кметът предостави документи, които доказват, че все пак той е излязъл от борда на директорите на парното дружество навреме, а фактът, че това не е отразено в Търговския регистър, не е по негова вина.

А през 2006 г. не кой да е, а самият Бойко Борисов – тогава кмет на София, също имаше аналогичен проблем. Сегашните му партньори във властта и тогавашни опоненти – ДСБ, поискаха той да бъде отстранен от кметския пост заради участие в дружеството "Интербулпред" – също фирма с неденоминиран капитал. Но и в неговия случай ОИК отказа – от удостоверението за актуално състояние се виждало, че дружеството не работи, и че щом не е вдигнат уставният му капитал, съдът е трябвало да го отпише служебно…

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст