ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Спортни деятели, забъркани в злоупотреби

Спортното училище в София

Агенцията за държавна и финансова инспекция потвърди изцяло разкритията на в. "БАНКЕРЪ“, направени в началото на март (в броя от 7 март 2015 г.) в текст под заглавие "Връзкари пълнеят покрай спортното училище“. В него разкрихме смущаващи подробности около харченето на пари от бюджета на кметството, чиято собственост е училището.

Нагласени обществени поръчки,очевидно подготвени за избрани фаворити – все фирми, свързани с обединени спортни клубове "Левски“.  Завишени почти двойно количествено-стойностни сметки при извършване на ремонтни дейности, странни доставки на оборудване и още купища нарушения са разкрили експертите от държавната финансова инспекция, когато са проверили финансовата дисциплина на 166-о спортно училище "Васил Левски".

Докладът от извършената проверка вече е връчен на ръководството на училището, заедно с акт за начет. Прокуратурата също извършва своя проверка по случая. тя търси отговор на въпроса: каква е причината през последните шест-седем години ремонтите в спортното школо да се възлагат на две-три свързани помежду си фирми и по този начин в тях периодично са наливани стотици хиляди левове.

Безспорен фаворит на отстранената вече директорка Елисавета Първанова е било едноличното дружество с ограничена отговорност "Левски спорт инженеринг", управлявано от  Дончо Данаилов. Това дружеството очевидно не е било избирано случайно. То е собственост на сдружение "Спортен клуб Левски", управлявано от Стоян Хранов. Още при проверката на звеното за вътрешния контрол в Столичната община стана ясно, че в този период то е успяло да подпише осем договора на обща стойност 1 045 454.01 лева. Освен него обаче в играта за строителните поръчки на училището се е включил и сателитен играч – "Билдинг инженеринг – ДР" ООД с управител Ирена Петрова. Оказа се, че тя притежава 2455 дяла от фирмата, а останалите 2555 дяла са собственост  на същия Дончо Данаилов от "Левски спорт инженеринг". Отношенията между общинското училище и бизнес дамата са "скрепени" с цели седем договора на обща стойност 556 187 лева. Освен със строителни дейности същата фирма се е занимавала и с обзавеждането – тя, както се вижда, се е вредила и с още една допълнителна поръчка – доставка и монтаж на мебелно обзавеждане на стойност близо 20 хил. лева. Когато започват проверките, мебелите са били заплатени, но не и доставени. Това е станало преди месец – те са пристигнали вече при управлението на новата директорка на училището Нина Иванова.

В мрежата от "спортни фирми", които са били абонирани за строителството и за доставките в училището, е включено и едноличното дружество с ограничена отговорност "Спортни имоти Левски", управлявано от Венета Пенкова. То също е собственост на сдружение "Спортен клуб Левски". То пък било ангажирано с доставките на фитнес оборудване на стойност над 50 хил. лв. за залата в училището. Тя пък е ремонтирана за над 200 хил. лв. от… "Левски спорт инженеринг".

За сегашния акт за начет, който по наша информация е за близо 40 хил. лв., разбира се, ще носи отговорност предишната директорка Елисавета Първанова, която е подписвала договорите. Тя обаче едва ли е човекът, който е истински виновен за безобразията при тези обществени поръчки, извършвани в училището с инак претенциозния девиз "Училище за шампиони". И по-всяка вероятност точно държавното обвинение, трябва да изясни кой точно е бил "двигателят" на тази, меко казано, странна "толерантност" и определена "приоритетност", която са ползвали дъщерните търговски дружества на  сдружението с инак идеална цел "Спортен клуб Левски"…?!

Защото има опасност истинските виновници да останат "неопетнени" и "безгрешни", а на кладата да бъде поставена една просто послушна пред своите спортни "началници“ женица.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст