Свалиха Орешарски, заради КТБ

Парламент Янаки Стоилов БСП

Фалитът на Корпоративна търговска банка (КТБ), целеше свалянето на подкрепяното от БСП правителство на Пламен Орешарски. Другата причина е срутването на социалистите. Това се разбра от думите на заместник-председателя на парламента и на левицата Янаки Стоилов, който даде телевизионно интервю по "Канал 3". 

Според него ситуацията около КТБ се развила в контекста на определени икономически и политически интереси. Народният представител коментира, че парламентарната комисия за банката не е изяснила защо финансовата институция е обявена във фалит в края на юни 2014 г., а не по-рано или по-късно. 

По думите му заинтересованите да крепят КТБ преди това са направили нужното, за да си изтеглят парите или да рефинансират свои кредити, преди банката да "потъне".

Стоилов намекна, че от това са имали интерес ДСБ и ГЕРБ като припомни, че банката рухна след кафето на Бойко Борисов и Лютви Местан в Кърджали само три месеца преди това.

"Тези, които казваха, че имат най-малко участие в банката, имаха по-голям интерес," каза той. 

Депутатът добави, че усилията за съдебна реформа в България са неизказана битка. "Главният въпрос е за какво да се правят нещата – да се подчинят все още останалите независими магистрати на политическите сили. А вторият момент, свързан с натиска на Брюксел, е да се гарантират определени интереси на големи техни фирми", коментира Стоилов. 

Той добави, че помощта за Гърция, към която ще се включи и България, ще бъде не толкова за хората, а за кредиторите на Атина. 

Според него грешката на нашите управляващи е била, че по проблема са се изказали по два различни начина и то за два дни. Страната ни е трябвало така да реагира, че да демонстрира подкрепа, като в същото време не й се налага да плаща и лев. Най-малкото Стоилов би постъпил така, ако в момента е премиер на България, обясни той. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст