Банките в Гърция отварят след триседмична ваканция

гърция банки

След триседмична ваканция, всички банки в Гърция бяха отворени за клиенти. Те бяха затворени на 29 юни с решение на правителството на премиера Алексис Ципрас когато бе въведен контрол върху движението на капитали. Ограниченията в тегленето на пари обаче остават. На гърците пак се полагат 60 евро на ден, но вече ще могат да изтеглят седмичната порция от 420 евро наведнъж.

Отварянето на банките стана възможно, след като кредиторите на Гърция одобриха спешен заем от 7 млрд. евро. С тях Атина ще може да плати и вноската от 3.5 млрд. евро към Европейската централна банка, който срок изтича днес.

Преди седмица страната пропусна второ плащане към МВФ в размер на 450 млн. евро, след като на 30 юни не плати дължимите 1.5 млрд. евро на МВФ.

Гръцкото финансово министерство обяви, че е взело необходимите мерки за обезпечаване на плавния преход към новия режим на ДДС. За хотелите данъкът ще се повиши от 6.5% на 13%. Новата ставка обаче ще влезе в сила от октомври след края на туристическия сезон.

По-високо ще е ДДС-то и за много хранителни стоки, за билетите на градския транспорт, самолетите, корабите и такситата – 23%.

Заведенията за обществено хранене като ресторанти и таверни също ще плащат 23 на сто ДДС. Анализи обаче показват, че около 15 на сто от ресторантите ще затворят.

Очаква се с новия данък приходите в хазната да се увеличат с 800 милиона до края на годината.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст