Българският бизнес гледа на юг

атина протест гърция

На фона на тревожните новини от Гърция  и почти пълната безперспективност за страната инвестиционният апетит отвън се засилва. За това свидетелстват много гръцки източници, които изразяват добре познатите от близкото минало български страхове в стил: "ще ни изкупят на безценица". Засега тенденцията е да се придобиват все повече къщи и вилни имоти. Лично бях  свидетел на сделка за къща  до устието на Струма. Имотът е с разгърната жилищна площ от 400 кв. м – хол, кухня, три спални, басейн и 2 дка двор, масивна ограда и асфалтов път до него. На 150 м от плажа. Цената би учудила и неизкушените в тази област – 84 хил. евро.

От сериозен икономически интерес  обаче са корпоративните сделки. Една от първите е на "Еврохолд България", който придоби в средата на юли гръцкото животозастрахователно дружество Crédit Agricole Life от френската банкова група "Креди Агрикол".

Помолихме Асен Христов, председател на надзорния съвет на холдинга, да коментира сделката и обстановката в гръцкия небанков финансов сектор. "Купихме дружество, което е на шесто място на животозастрахователния пазар в южната ни съседка. Участвахме в тежък търг, на който надделяхме над доста големи застрахователни акули."

Асен Христов коментира още, че са се възползвали от "несигурната икономическа ситуация в Гърция и изтеглянето на големи европейски финансови групи от пазара", преди да стане ясно, че южната ни съседка все пак ще подпише трето споразумение с кредиторите си. Той посочи, че придобиват компания "с добре разработен бизнес, при изгодни условия".

"Обстановката на гръцкия финансов пазар, изключвам банковия, е доста оживена. Има огромно търсене от чуждестранни компании, които душат за изкупуване на местни дружества. Предлагането обаче не е голямо, гърците не бързат, искат да държат цените високи. В момента съм в Лондон – поясни Христов. – Продължавам да оглеждам Централна и Източна Европа за подходящи инвестиционни цели. Ако се появи нещо привлекателно и на гръцкия пазар – ще го купя."

Анкетата ни продължи с известни анализатори, които следят процесите в Гърция.

"Питате ме дали не се обърна трендът – докато гърците изкупуваха нашите предприятия и финансови институции, сега пък ние да им го връщаме. Бих отговорил – такава ясна тенденция няма, но  има сигнали, че можем да я очакваме“, коментира  доц. Григорий Вазов, ректор на ВУЗФ.

"Аз разсъждавам така – подобна тенденция би била поредното доказателство, че българската финансова система работи добре. Тя има достатъчно натрупвания, свободни ресурси и може да си позволи да инвестира, за да се разраства – включително и когато става дума за регионална експанзия. Така че бих се радвал да видя настъпателното развитие на българския капитал след успешното преминаване през кризата", обясни той.

"Данните от националната статистика до юни не ми дават основание да твърдя, че е налице някакво раздвижване на инвестиционната активност сред националния ни капитал", коментира за "БАНКЕРЪ" Лъчезар Богданов от "Индъстри уоч". По-скоро той внимателно наблюдава какво става в Гърция и следи процесите на пазарите, на които е и конкуренцията от южната ни съседка. Но това все пак са официалните данни. "За това какво си прехвърлят едни офшорки на други от двете страни на границата – нищо не знам, заяви Богданов. – Пък и няма как, тях статистика не ги лови."

"По-отчетливо наблюдаваме процеса на изтегляне на чуждестранните инвеститори от България и изкупуване на тяхната собственост  от българи, добави той. – Това е нормално следкризисно развитие. Чуждестранните инвеститори са се почувствали застрашени, не са били достатъчно добре подготвени да посрещнат предизвикателствата на кризата и може би са загубили пазари. Сега при тях върви процес на консолидация. В този момент се появяват българи, здраво стъпили на родна земя, които имат по-големи претенции да познават регионалните пазари и местните особености на труда и капитала, имат по-голяма целеустременост и затова купуват. Този процес не е непременно негативен, както го представят доста наблюдатели." За българска инвазия в Гърция обаче, въпреки че има определени сигнали, е все още е рано да се говори.

България може да спечели от финансовата криза в Гърция, тъй като тамошният бизнес отново насочва инвестициите си към нас. Това пък коментира Явор Алексиев от Института за пазарна икономика. Той свърза процеса с опасенията на гръцките предприемачи от фалит и по-високи данъци в Гърция. Задава се засилен интерес към инвестиции в България, преместване на част от дейността на техни фирми в България, съответно и закупуване на недвижими имоти. Всичко това е свързано и с търсене на български съдружници и български капитал.

Колкото до сделката на "Евроинс иншурънс груп" (ЕИГ), тя трябва да  приключи до края на годината, като преди това трябва да се одобри от регулаторите. Гръцката компания има финансови активи за над 500 млн. евро, повечето инвестирани в ценни книжа извън Гърция. Сделката означава по-сериозно присъствие на ЕИГ в Гърция, след като преди близо година компанията започна да продава застрахователни полици и там.

След като приключи придобиването на Crédit Agricole Life, се очаква премийните приходи на "Евроинс иншурънс груп" да достигнат 350 млн. евро през следващата година. Холдингът работи в общо седем държави от Централна и Източна Европа чрез дъщерни дружества – в България, Румъния, Македония, Гърция и Украйна, а в Чехия и Словакия има клонове. В Сърбия има 10% дял в местния застраховател "Таково". По оценки от холдинга клиентите му са над 2 млн. души.

През последните две години ЕИГ направи няколко сделки за придобивания – последната покупка беше на българското и украинското застрахователно поделение на германската група Talanx, което работеше в България под марката "ХДИ Застраховане". Преди това ЕИГ купи бизнеса на QBE в България и Румъния, а през 2013 г. – българския бизнес на Аchmea – общозастрахователното и животозастрахователното дружество с марките "Интерамерикан".

Застрахователният подхолдинг започна дейността си в Гърция през 2014 г., а през февруари тази година придоби ХДИ България и Украйна от базираната в Германия Talanx International. Преди това "Евроинс" придоби дружествата за животозастраховане и общо застраховане на холандската Achmea в България, които работеха с марка "Интерамерикан", както и бизнеса на QBE в България и Румъния.

"Евроинс" има приблизително 7% пазарен дял в България, Румъния и Македония и над 1200 служители. За първите шест месеца на 2015 г. премийните приходи на компанията са 115.97 млн. евро, което е с 53.65% повече спрямо същия период на миналата година. Повишението се дължи на подобрените приходи на българското и румънското дружество – съответно 47.5 и 61.9 процента.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст