Ниската ликвидност прогони купувачите

Радослава Масларска

ИНВЕСТИЦИОНЕН ПОСРЕДНИК

Април – юни 2015

От 2006-а насам редакцията на в. "БАНКЕРЪ" публикува всяко тримесечие две свои уникални класации: за Инвестиционен посредник и за Управляващо дружество. На тази база се определят и най-добре представилите се дружества за годината.

В този брой предлагаме подреждането на инвестиционните посредници в края на второто тримесечие на 2015-а. Данните, на основата на които е направено то, са представени от самите фирми, от "БФБ-София" АД, използвани са и изчисления на редакцията. Класацията обхваща периода от 1 април до 30 юни.

 

Не бяха лесни за борсовата търговия у нас месеците от началото на годината. "Пързалянето" на цените на акциите на "БФБ-София" в периода между април и юни не спря, а това пък се отрази и върху дейността, и върху резултатите на инвестиционните посредници. Оборотът на търговията с акции на фондовата борса продължава да пада, а атмосферата на несигурност се подсилва от кризата в Гърция. Всичко това до голяма степен определи поведението на инвеститорите през пролетните месеци.

Очевиден е превесът на продавачите на българския фондов пазар напоследък. Запази се интересът само към определен кръг от акции – например тези, които даваха възможност за плащане на дивидент. До края на юни обаче и този катализатор изчерпа силата си.

Поредната искра, която се очаква да "възпламени" интереса на борсовите играчи към предлаганите на "БФБ-София" ценни книжа, са междинните финансови отчети за полугодието. Заради ниската ликвидност от началото на тази година ще трябва доста време за възстановяване на инвеститорското доверие и за връщането на парите на борсовото тържище.

В тази среда Комисията за финансов надзор отне през април издадения лиценз на "Стандарт Инвестмънт" АД. В същото време едно друго дружество – "Файнекс" АД – София, поиска и получи разрешение да извършва дейност у нас. По този начин през второто тримесечие сделки на фондовата борса сключваха 49 инвестиционни посредници и търговски банки.

Обработката на събраните данни за второто тримесечие показа, че на пазара на борсовите брокери не се случиха съществени размествания. Общо 22 дружества се намесиха в разпределянето на точките в класацията ни по отделните критерии. Дванадесет от тях успяха да се преборят за участие в крайното подреждане съгласно правилата на класацията. Най-активните борсови брокери, които получиха номинации и по четирите критерия на класацията, логично заеха предните позиции. Дружните усилия на "Елана Трейдинг" и на "Капман" изместиха лидера от първото тримесечие "Карол", но той все пак остава в тройката.

Дружеството от групата "Елана" заслужи челното място в цялостното подреждане. След като увеличи актива си до 35 точки при максимално възможните четиридесет, то стана

"Най-добрият инвестиционен посредник"

през второто тримесечие. "Кампан" също направи две стъпки нагоре и с 29 точки се нареди непосредствено след лидера. Банковите инвестиционни посредници впечатлиха с представянето си в периода между април и юни. Четири от тези дружества вземат точки по отделните показатели, а две от тях дори намериха място в крайното класиране.

Заради слабия интерес към търговията на фондовата борса

оборотът на "БФБ-София"

остана твърде нисък. Нито един от инвестиционните посредници не успя да се доближи през второто тримесечие до границата от 50 млн. лева. Брокерите на "Първа ФБК" засилиха оборотите и направиха най-големия скок сред номинираните по този показател. Стойността на превъртените от тях ценни книжа е тройно по-висока и е равна на 42.782 млн. лева. Това позволи на дружеството да изскочи от десетата позиция, която заемаше в края на март, и да застане на върха в подреждането към 30 юни.

Банковите брокери забавиха темпото си и това позволи на нови играчи да се придвижат напред в класирането. "Елана Трейдинг" също се придвижи до второто място, като увеличи оборота си с около три милиона лева. Единствено "Капман" пази позицията си от подреждането през първото тримесечие и отново стои стабилно на почетната стълбица.

Сред номинираните са банковите инвестиционни посредници "Алианц България" и Централна кооперативна банка. Техните експерти са сключили сделки съответно за 14.226 млн. и за 4.823 млн. лева.

Само една банка – "Юробанка България", успя да се промъкне в подреждането по критерия

брой сделки на борсата

Тя обаче е последна в списъка на Топ 10 на най-активните инвестиционни посредници. Небанковите брокери са пълновластни господари тук, а челната шестица от първото тримесечие остава без промени и в края на юни. Само тези дружества са успели да прескочат границата от 1000 сключени контракта. "Карол", макар и с по-малко сделки, отново стои убедително на върха. В сключените 8664 договора неговите брокери са помогнали да се смени собствеността върху общо 16.677 млн. броя акции. И "Елана Трейдинг" запазва второто си място, въпреки че има 4327 сделки при 4784 в периода януари-март, а третият – "БенчМарк Финанс", е вписал по сметката си 2725 контракта.

С присъствието си сред номинираните пловдивският брокер "Юг маркет" (1341 договора) и "Загора Финакорп" от Хасково (758 контракта) отново доказаха, че могат да реагират бързо на всякакви промени на пазара. И пак потвърдиха интереса на инвеститори извън столицата към сделки на фондовата борса.

През второто тримесечие десетима от инвестиционните посредници са били най-активни и са причината за промените по показателя

брой на емисиите на акции и облигации

Те са имали доста работа по проспекти за нови ценни книжа. Мажоритарните собственици в някои от българските фирми се възползваха от ниските цени на акциите и направиха търгови предложения за изкупуването им от останалите акционери. Други компании пък преодоляха страховете си и се решиха на финансиране с нови книжа или с облигационен заем. През първото тримесечие само шест от инвестиционните посредници са работили по такива документи. Най-търсени в периода между април и юни са били експертите от "Елана Трейдинг", "София Интернешънъл Секюритиз" и "Балканска инвестиционна компания", които са изготвили такива документи за по две дружества. Останали в подреждането са имали само по един проект – за привличане на свеж капитал или по търгово предложение за окрупняване на акционерния дял.

Не бива да пропускаме и още няколко посредници ("БенчМарк Финанс" и "Елана Трейдинг" например), които работят и по процедурите за обратно изкупуване на акции в полза на различни фирми. По закон тези процедури продължават в рамките на пет години. И сега не се вземат  предвид при подреждането, за да не се изкривява картината за броя на обслужваните емисии от ценни книжа.

Електронната търговия на "БФБ-София"

разшири възможностите на различен тип инвеститори за вложения. "Държавната" система за подаване на поръчки чрез COBOS, която популяризира преди години сделките онлайн, продължава да губи клиенти. Повечето от тях предпочитат конкурентите й – алтернативните платформи, разработени от няколко инвестиционни посредника. Тъй като не всички публикуват данни за дейността си, трябва да направим уговорката, че подреждането по показателя е малко условно.

В края на юни през COBOS са търгували 287 души при 369 абонати през март. Заради прехвърлянето на клиенти платформите BenchMark BG Trader (на "Бенчмарк Финанс"), Elana BG Trader (на "Елана Трейдинг") и Karoll Broker (на "Карол") са по-атрактивни и изпреварват онлайн системата на "БФБ-София". През първата сделки вече сключват 2061 души, втората е предпочетена от 1723 абонати, а през третата търгуват 1704 клиенти.

Другите уебплатформи – U-Broker (на ОББ), Delta Broker (на "Делтасток"), EFOCS (на "Евро-Финанс"), SIS Invest (на "София Интернешънъл Секюритиз") и UG Market Trader (на "ЮГ Маркет"), все още не разкриват редовно информация за дейността си.

Класирането по показателя е сборна оценка от три подкритерия: клиенти в различните електронни системи, брой на сключените сделки и реализиран в тях оборот. През второто тримесечие "Карол" е първи по два от тях, а по брой клиенти е трети. Това му осигури актив от 28 точки и го остави на върха в крайното подреждане. Тройката се допълва от "Бенчмарк Финанс" и "Капман".

От регионалните инвестиционни посредници в класацията са "Загора Финакорп" и варненският "Реал Финанс".

 

 

Победителят

Създадената през 1991-ва "Елана Трейдинг" АД е един от първите инвестиционни посредници у нас, получили пълен лиценз от Комисията за финансов надзор за извършване на търговия с ценни книжа на местния и на международните пазари и инвестиционно банкиране. Над 20 години компанията е сред водещите в тази сфера. Тя е ексклузивен партньор за България на американската брокерска фирма Auerbach Grayson&Co и е част от международната й мрежа в 130 страни.

"Елана Трейдинг" си сътрудничи със Saxo Bank за предлагане на онлайн търговия на международните финансови пазари. А също и с авторитетни дружества за финансова информация като Thomson Reuters, Bloomberg, Standard & Poor's Capital IQ, Factset Research Systems и др., които публикуват и ползват анализите й за нуждите на клиентите си по света.

Инвестиционният посредник предлага три платформи за електронна търговия: ELANA BG Trader (на "БФБ-София"), ELANA MetaTrader и ELANA Global Trader – на международните финансови пазари. Той се представлява от председателя на съвета на директорите  Радослава Масларска и изпълнителния директор Момчил Тиков. Негов мажоритарен собственик е "Елана финансов холдинг" АД.

 

ТАБЛИЦИ

БРОЙ СДЕЛКИ НА БФБ-СОФИЯ

U:\ЕвгенийНатов\IP_Sdelki_sept_2014

ОБОРОТ НА БФБ-СОФИЯ

U:\ЕвгенийНатов\IP_Оborot_sept_2014

БРОЙ ЕМИСИИ АКЦИИ И ОБЛИГАЦИИ

U:\ЕвгенийНатов\IP_Emisii_sept_2014

ЕЛЕКТРОННА ТЪРГОВИЯ

U:\ЕвгенийНатов\IP_On-line_sept_2014

КРАЙНО КЛАСИРАНЕ

U:\ЕвгенийНатов\IP_end_sept_2014

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Къде смятате да прекарате лятната си почивка - в България или в Гърция?

Подкаст