ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Хора, пътища и дупки

Жилищата в България са поскъпнали с 2.2% , което нарежда страната на 35-о място в света по този показател, показва проучване на консултантската компания Knight Frank

 

Стокообменът между България и Русия за първата половина на годината е намалял с 40% спрямо същия период на 2014-а. Най-силно е засегната фармацевтичната ни промишленост. Износът на български лекарства за Руската федерация се е свил наполовина. По-малък е и износът на мебели, вино, трикотаж, фризери, хладилници – стоки, които традиционно присъстват на руския пазар. Ръст е отчетен само при експорта на цимент и торове.

 

Общата сума на чуждестранните вложения у нас е намаляла към края на 2014-а до 21.953 млрд. евро. Най-много са инвестициите в промишлеността (8.945 млрд. евро) и в сектора на услугите (4.576 млрд. евро).

 

Одобрени са допълнителни 234 млн. лв. по сметката на Националния фонд към министъра на финансите за разплащане на допустими разходи по проекти, финансирани от Оперативна програма "Околна среда 2007-2013".

 

Основният лихвен процент остава без промяна спрямо август – 0.01%, съобщиха от БНБ.

 

С 9% по-малко туристи са минали през "Летище Бургас" през този сезон досега, отчете изпълнителният директор на аеропорта Георги Чипилски. Руските туристи остават най-много въпреки намалението им с близо 24% на годишна база. След тях са летовниците от Великобритания и Германия.

 

Все повече имигранти от България и Румъния получават помощи в Германия по програмата за социално подпомагане на безработни Hartz IV и изследователите очакват броят им да нарасне. Статистиката показва също така, че румънците се интегрират по-добре на германския трудов пазар.

 

Общо 51 млн. евро са загубите в млечния сектор за година и настояваме за допълнителни мерки от Европейската комисия, които да  са ефективни и за нас, заяви земеделският министър Десислава Танева.

 

 

Низходящият тренд на "БФБ-София" се запази и през август, след като през юли пазарът също беше на червено. Измерителят на сините чипове SOFIX е със спад от 3.04% – до 459.82 пункта. През юли той се понижи с 2.04 на сто.

 

 

 

Правителството прие решения за откриване на почетни консулства на България в Полша и в Пакистан със седалища в Гданск и в Лахор. За консули са назначени съответно Ян Стравински и Саад Али Хан.

 

Реколтата от пшеница се очаква да възлезе на около 4.5-5.1 млн. тона. По предварителни данни към средата на юли засетите площи възлизат на 11.02 млн. дка, което е с около 14% по-малко спрямо миналата година.

 

Пет месеца след като правителството реши контролът на язовирите да премине към Агенцията за метрологичен и технически надзор, от ведомството поискаха увеличение на служителите си със 120 души.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст