На търг за скъпи чиновници

Министерски съвет заседание Тодор Танев мин. на образованието

Още в началото на мандата на това правителство министерствата получиха директива да съкращават служители, за да изпълнят заложеното в бюджет 2015 свиване на разходите за администрацията с 10 процента. Така някои хора си отидоха от ведомствата, за да дойдат други, по-близки до новата власт. И армията от чиновници си остана горе-долу със същата численост, каквато бе по времето на кабинета "Орешарски". Е, поувеличиха се заместник-министрите и членовете на политическия кабинет, но това е друг въпрос. По-същественото е, че в министерствата останаха доста експерти, които да движат бумагите по евро и националните проекти. Един от примерите за солидно развита администрация е Министерството на образованието и науката, където към 1 юли 2015 са работили 457 чиновници. Наистина това ведомство е едно от най-заринатите с програми, проекти, наредби, отчети, справки и всевъзможна друга документация, но да харчиш милиони левове за наемане на външни експерти във време, когато парите в образователната система са кът,  изглежда малко неуместно.

Точно това обаче се кани да направи министър Тодор Танев, обявил публичен търг с прогнозна стойност 4.3 млн. лв. за набиране на екстра персонал. Външните  експерти ще работят по програми, в които МОН е бенефициент. Те не са упоменати в документацията, но дано да са с добра възвръщаемост, тъй като заделените средства изглеждат твърде сериозни. Списъкът с търсените от министерството професионалисти е доста любопитен и също не дава насоки за какво точно са необходими допълнителните служители. Просветното ведомство се гласи да наеме трима статистици, 9 строителни инженери и проектанти, 8 счетоводители, петима съветници, дванадесет юрисконсулти, седем счетоводители, 37 технически сътрудници, изпълнители и организатори.

Към тях се добавят коректор, трима архивари, двама деловодители, петима изпълнители, 8 координатори на дейност, телефонен техник, петима шофьори, трима куриери, двама чистачи и общ работник по поддръжката. Ако сумираме броя на хората, които ще бъдат назначени на временна работа, това си е една четвърт министерство…

Възможните обяснения в случая са две. Първото е, че "редовните" чиновници са недостатъчни за тоновете работа, с която са отрупани. Това значи, че реформата за съкращаване на администрацията е излишен лукс и по-скоро трябва да се назначават хора, за да не губим европейски пари. Подобна тактика ще се отрази доста добре и на трудовия ни пазар, където безработицата сред висшистите съвсем не клони към нулата.

Другата опция е допълнителните "специалисти" съвсем да не са необходими, но типично по български да се усвояват ударно "едни пари", които изтичат към близки роднини и приятели. Кое от двете е вярно вероятно ще се разбере, когато излезе наяве името на победителя от търга. Дано подчинените на министър Танев са си направили добре сметката. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст