Парламентът – под знака на изборите и доматите

Парламент Бойко Борисов

Парламентът започна новата пленарна сесия така, както завърши предишната – бурно, с напрежение и скандали.

Още в първия работен ден на депутатите – сряда, 2 септември, премиерът Бойко Борисов пристигна изненадващо час по-рано за насрочения за 12 часа блицконтрол, за да се срещне с партньорите си от Реформаторския блок. Спорно е дали дойде да ги успокои, че резултатите от местните избори няма да се отразят на формата на мнозинството и правителството. Или обратното: да им размаха пръст, че ако постигнатото от тях на вота не е достатъчно, може да има последствия за управлението. След разговора със съпредседателите на парламентарната група Радан Кънев и Найден Зеленогорски Борисов обясни, че общият резултат на управляващата коалиция трябва да е добър, за да се запази тя такава и да продължи работата си и провеждането на реформите.

Мненията, че представянето на всяка една от формациите на местния вот може да доведе до преформатиране на коалицията и промени в кабинета, вероятно са поизнервили по-малкия партньор. За това със сигурност е допринесло и изказването на лидера на ДПС Лютви Местан. „България се нуждае от управление на развитието и нова формула на властта. Местните избори ще потвърдят категорично тази наша теза", заяви той от парламентарната трибуна. Местан призна, че управлението на Бойко Борисов е стабилно, но пося и семето на съмнението, като допълни, че това не е достатъчно. „За да имаме управление и на стабилността, и на развитието, е необходим нов, ясен, изчистен от ултранационалистически и рекетьорски ретроградни примеси. Европейски и евроатлантически профил на властта", подчерта той. Съдейки по думите му, на ДПС може да се разчита "за стратегически верни решения": "Например ще изпълним категорично ангажимента, поет с 36 подписа под новия конституционен проект…"

На общия брифинг в парламента след срещата с реформаторите Борисов изтъкна, че „резултата на ГЕРБ и Реформаторския блок, броя на кметове, общински съветници, мнозинствата в тях, ще ги тълкуваме като препотвърждаване на стабилността на правителството. И обратното, ако се представим слабо, това би бил един лош сигнал за неговата работа". Становището му е, че независимо коя партия печели в регионите е необходимо общият резултат на формациите в управляващата коалиция да е такъв, че да гарантира стабилност. Трябва да стане ясно, продължи Борисов, че е „безалтернативно това, което имаме в момента като управление“. След което смирено и успокоително допълни: "Винаги съм твърдял, че в една коалиция няма малки и големи, защото никой от нас не си е самодостатъчен и трябва да проявим максимално такт, внимание и да си мерим приказките. Решението, което взехме – министрите, аз и вицепремиерите, да не участваме в предизборната кампания, гарантира до голяма степен и по-добрата работа на кабинета през този период."

Лидерът на ДСБ Радан Кънев бе по-конкретен, като обяви, че е постигнато съгласие по три точки. Първата е стабилно управление чрез общи парламентарни приоритети – гласуването на промените в конституцията, на антикорупционното законодателство и в Закона за съдебната власт, Закона за предучилищното и училищното образование, на поправките в пенсионното и трудовото законодателство, както и в Закона за комисията за финансов надзор. На второ място е стабилизацията и по-добрата организация на работата на парламентарното мнозинство, като за постигането на тези цели ще продължат разговорите с Патриотичния фронт и АБВ. Ще се търси стабилизиране на мнозинството по теми като данъчна политика и финанси, а също и за кадровите назначения в регулаторните органи. На трето място е реформите и модернизацията на управлението да се случват без местните избори да пречат.

Но само ден след всички тези заклинания антикорупционният проектозакон на Кунева се провали с гръм и трясък и стабилността на правителството заприлича на лодка в бурно море.

По случайност именно на 2 септември съпредседателят на парламентарната група на реформаторите Найден Зеленогорски се оказа рожденик. Така че по време на срещата в реформаторската стая на премиера е била предложена и скромна почерпка. Бойко Борисов обаче не си взел бонбон, а само пил кафе, и то без обичайния мед, както бил неговият табиет. Просто защото партньорите забравили тази "малка" подробност и не осигурили от здравословното лакомство.

Опозицията също не пропусна да покаже зъби. Женски зъби. Депутатката от БСП Корнелия Нинова зададе на Борисов въпроса как се изразходват събраните в повече пари, както се изтъква от НАП и Агенция „Митници”. Министър-председателят каза, че те отиват за благосъстоянието на хората в страната, но Нинова веднага го апострофира, че не е нужно да се изнервя и да я репликира от място, защото това е едва първият работен ден на парламента след лятната почивка. Борисов подробно обясни за кое благосъстояние става дума. „Факт е, че приходните агенции работят добре и събират повече приходи. Парите отиват, за да се подобри благосъстоянието на хората. 100 млн. лв. отидоха за пенсионерите по Коледа и Великден. 100 млн. лв. отидоха за ремонти на магистралите, които не сме строили ние. Подпомогнали сме за подобряване на благосъстоянието на общините. Искам да отбележа, че правим това, без да гледаме какви са кметовете. Попитайте финансовия министър и ще получите по-добър отговор”, подчерта премиерът и направи забележка на лявата депутатка, че не е добре да му се подсмихва от място, като се опитва да го дразни. „Не съм си позволил да ви коментиран душевното състояние. Дали съм нервен, или съм спокоен – не ви влиза в работата”, сопна се той.

Наследничката на Мая Манолова като дразнител на Борисов обаче не му остана длъжна: „Мен също не ме интересуват емоционалните ви състояния, стига те да не пречат на работата на парламента“. Нинова добави, че не е удовлетворена от отговора му, тъй като изброените разходи били предвидени в бюджета за 2015-а. Тя поясни, че питала за „допълнително събраните пари, с които се хвалите“, и дали ще има актуализация на бюджета. „Работим по бюджета, както е заложен. Ако Влади Горанов ми предложи актуализация, ще има”, отсече Бойко Борисов.

Иначе новият политически сезон в Народното събрание започна с традиционните декларации на председателите на парламентарните групи, в които те очертаха приоритетите на партиите си. Небезизвестният Николай Колев-Босия, заедно с още десетина души, посрещна отпочиналите и хванали тен народни избраници с поомекнали домати. Неотдавна той беше оправдан от съда, като магистратите определиха, че мятането на зеленчуци и дори обувки не е хулиганство, а проява на гражданска позиция. И Босия реши да демонстрира „мнението“ си за управлението всяка сутрин.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст