Втори българин изкачи осемхилядника Манаслу

Атанас Скатов

Само два дни след Боян Петров българинът Атанас Скитов също успя да изкачи връх Манаслу в Хималаите. Това беше последният осемхилядник, на който не беше стъпвал българин, а сега българският алпинизъм вече има двама души на върха.

Скатов ще остане в историята и като първият веган, който стъпи на 8163-метровия връх. Постижението му е регистрирано в 5. 51 часа непалско време. В момента се намира в Лагер 4 по обратния път към базовия лагер.

Мисията на Скатов целеше да докаже, че консумацията на месо и животински продукти може да се намали, без това да има неблагоприятно въздействие върху физическите и психическите качества на хората.

Атанас Скатов се занимава активно с алпинизъм от началото на 2013 година. За по-малко от три години той изкачи най-високите върхове на Африка, Южна Америка, Австралия и Океания, Антарктида. На 24 май 2014 г. алпинистът от Сливен стана тринайстия българин, изкачил най-високия връх в света – Еверест (8848 м). Когато не се занимава с алпинизъм, Скитов работи като лекар в Сливен.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст