Назначават над 1000 нови полицаи

Главният прокурор Сотир Цацаров

Над 1000 нови полицаи ще бъдат назначени в рамките на административната реформа на МВР. Това обясни вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова след днешното правителствено заседание.

Вчера финансовият министър Владислав Горанов заяви категорични, че няма намерение да отпусне на МВР поисканите допълнително 21 млн. лева за обезщетения на пенсионираните полицаи. Бъчварова обаче уточни, че това не са пари на министерството, а са средства, които по закон се дължат на служителите. "А този регламент не може да се променя със задна дата", допълни тя.

"Планът за административната реформа е почти готов, като на всеки етап се съгласува с министъра на финансите Владислав Горанов. Надявам се в рамките на следващия месец да можем да представим мерките в него. Някои от тях вече са внесени като предложение за промяна в Закона за МВР. Останалите, които са свързани с функционалното преструктуриране, предстои да бъдат финализирани", подчерта вицепремиерът.

Тя посочи, че основната цел на административната реформа е да се направи оптимално разпределение на състава на МВР, така че да се подсилят полицейските функции и да се ограничи ненужната администрация, както и да се раздели функционирането на отделните дейности.

По думите ѝ само по този начин може да се постигне оптимизация на бюджета, която очевидно е необходима, защото дефицитите, които в момента съществуват, са натрупани през последните няколко години и са резултат точно на този стил на управление.

Бъчварова коментира и среднощния скандал с участието на лидера на "Атака" Волен Сидеров и депутата Десислав Чуколов, при който двамата направиха "проверка" за продажба на наркотици и цигари без бандерол в клекшоп в центъра на София.

"Не приемам такова отношение и обществената реакция трябва да бъде такава, защото не можем да изискваме от полицията да си изпълнява задълженията и да имаме такова отношение към органите на реда. Става въпрос за отношение към институция и към държавност", подчерта вътрешният министър.

Тя обясни, че депутатският имунитет се дава, за да може да защити депутатите при изразяване на свободно мнение по важни въпроси, а не за да ги пази когато нарушават законите. "Затова мисля, че беше правилно искането на главния прокурор за снемане на имунитета и за разследване на този случай. Не ми се иска тази история да се тълкува като лични взаимоотношения. Имаме казус и по него трябва да имаме принципно отношение", коментира тя.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст