Сблъсъци между полиция и демонстранти в Истанбул

турция

Сблъсъци между полицията и демонстранти избухнаха в Истанбул, когато хиляди хора от азиатския бряг на града се опитаха да преминат на европейския бряг, за да участват в насрочения за днес протестен митинг във връзка с атентата в Анкара.

Полицията с палки и сълзотворен газ се нахвърли срещу демонстрантите и не разреши да преминат от квартала "Кадъкьой" към гарата Сиркеджи край Босфора. Арестувани са много от участниците, има ранени.

От съображения за сигурност централната линия на метрото към площада Таксим е затворена, което предизвика хаос в движението. Властите в града забраниха провеждането на протестното шествие, което беше свикано от Конфедерацията на турските работнически синдикати.

Синдикатите, чиито членове участваха и в Марша на мира в събота в Анкара, призоваха своите членове към протести, както и към оставка на отговорните политици.

В същото време премиерът и министри посетиха лобното място, където Ахмед Давутоглу положи цветя и беше прочетена молитва за жертвите.

Турският вицепремиер Нуман Куртулмуш заяви, че разследващите органи са близо до идентифицирането на извършителите, арестувани са много заподозрени, като се предполага, че двойният бомбен атентат в Анкара е извършен от "Ислямска държава".

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст