Пазарът на луксозни имоти бележи 35% ръст през 2015-а

луксозен имот

Общият брой на сделките на пазарът на луксозни имоти през 2015-а с 35% по-голям от този през цялата 2014 година. Информацията е на специализираната компания за луксозни имоти Unique Estates, която констатира, че клиентите на този сегмент обикновено са собственици на успешен бизнес, които вече усещат финансова стабилност в дългосрочен план. Освен за собствено ползване, все по-често луксозни имоти се купуват и с цел инвестиция. От компанията констатират, че на пазара има недостиг на жилища под наем във високия сегмент.

"Ако от настъпването на кризата през 2008-ма до началото на настоящата година считахме сделките на нива над 500 хил. евро за сравнително високи, то през 2015-а психологическата бариера от 1 млн.  евро е прескочена", обяви изпълнителния директор на компанията Весела Илиева. Тя дори се похвали, че вече са осъществени няколко сделки на тази огромна стойност.

Илиева обясни, че купувачите в най-високите ценови нива имат изключително сериозни изисквания. Те рядко правят компромиси и търсят не само добре реализираната идея, а цялостна концепция. Идеята е техния имот да се отличава от останалите в града. В допълнение изпълнителният директор обособи основно два типа богати клиенти. Едните са семейства, за които домашният уют е приоритет и прекарват повече време у дома. Другите пък са забързани, работещи хора, които прекарват много малък процент от деня си у дома. Те от своя страна търсят луксозни апартаменти в сгради, където живеят хора от тяхното обкръжение. Освен това вторият тип търсят и места, където могат да получат всички необходими услуги, като румсървиз, фитнес, СПА-център,  химическо чистене, помещения за срещи и автомивка.

"Все по-често в София гостуват чужденци, които търсят варианти за пребиваване в рамките на 3 до 6 месеца", допълни още Илиева. Тя обясни, че към момента на пазара се предлагат основно едногодишни договори за наем. По думи на Илиева средната стойност за временно ползване на едно луксозно жилище е около 2 хил. евро месечно. "Това дава средна годишна доходност от близо7%, при по-малко от 5% за масово жилище от 70 хил евро", обясни изпълнителният директор.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст